1 / 6
Jan 2018

#include

using namespace std;

int m1, m2, r1, r2,wszyscy;

int main()
{
cin>>m1>>m2>>r1>>r2;
wszyscy=m1r1+r2m2;
cout<<wszyscy;

return 0;

}
Niewiem jak rozdzielić cin>>m1>>m2>>r1>>r2; spacją

• created

Jan '18
  • last reply

Aug '18
  • 5

replies

• 1.2k

views

• 4

users

• 1

like

cin >> m1 >> m2 >> r1 >> r2 <---- wciskając w odpowiednich miejscach, odpowiedni [najdłuższy] klawisz [SPACE].

a TAK SERIO, WYSTARCZY TYLKO UWAŻNIEJ CZYTAĆ [sorry capsloc się za[b]locował] treść zadania:

W pierwszym i jedynym wierszu wejścia znajdują się cztery liczby naturalne n1, k1, n2, i k2

masz n1 k1 n2 k2 a nie n1 n2 k1 k2. [spacje są ok].

6 months later

Program napisany w C++ czas wykonania 0.00 RAM 2.7 MB.
Program napisany w javie czas wykonania 0,68 RAM 4.5 GB
Tak! Nie pomyliłem się 4.5 GB Ten sam identycznie napisany program.
Czy na SPOJU jest jakiś problem z java? Ktoś to może wytłumaczyć?

Nie, to nie wina spoja. Spoj kompiluje oba kody źródłowe do plików wykonywalnych i odpala je poleceniem z konsoli. Następnie liczy czas po którym otrzymał wynik. To dlaczego program w Javie działa wolniej zależy od szeregu czynników o których można znaleźć szereg informacji w internecie.

Głównym problemem Javy jest to, że C++ jest językiem który jest kompilowany pod konkretną platformę, podczas gdy Java jest obsługiwana przez maszynę wirtualną (JVM) która sama potrzebuje nieco pamięci i zasobów.

Jak dodamy do tego wolniejszą obsługę wejścia i wyjścia to mamy sporą różnicę w czasie wykonywania.

Tylko że mój kod zużywa na spoju 4.5 GB pamięci a na ideone 30 MB pamięci

Zużyta pamieć to suma dla wszystkich przypadków testowych, które zamieścił autor zadania i zależy też od wielkości użytych dynamicznych struktur danych (w C++ będą to dynamiczne tablice i kontenery STL’owe). Nie daje Ci też 100% gwarancji, że na ideone i w zadaniu jest pokazana ta sama wartość.

PS. Ja już Ci więcej nie pomogę, ale jak zaliczyłeś zadanie to rób następne, te cyferki nic Ci nie dadzą :stuck_out_tongue: