Niestety, ale przerwę od SPOJa muszę sobie zrobić o wiele wcześniej, niż pierwotnie planowałem. Co za dużo algorytmów to niezdrowo
Aby jednak mi się nie nudziło postanowiłem coś sensownego zakodować. Sensownego, to znaczy nie arcydzieło na użytek Bitogrodu tylko faktycznie coś sensownego. Przy okazji chętnie poznam lepiej świat obiektówki i (bardziej) zaawansowanego C oraz C++.
Pomysły mam dwa:
1. https://www.youtube.com/watch?v=I4oV-_xibro&list=PL1XeWujwlZtnbRRcrIxrDkp6JiIhsc5Tm54 Niestety, ale znalezienie tej gry oraz jej uruchomienie to mały koszmar. Za desperackie próby jej zdobycia połączone z zapomnieniem, że brat ma Windowsa a nie Linuxa, zapłaciłem jakimś Hijack.AutoConfigURL.PrxySvrRST, który działa jak nazwa sugeruje i od ponad tygodnia nie umiem doprowadzić komputera do pełnej używalności Jak więc widać motywację mam sporą i jestem w stanie poświęcić sporo dla zdobycia tej gry. Mogę ją nawet stworzyć od podstaw. Wydaje mi się prosta; niemalże modyfikacja Sokobana, którego napisałem kiedyś dla wprawy na konsolę.
2. http://pytaczmaster.pl/31 Zawsze ceniłem sobie programy tego rodzaju, choć nigdy nie używałem ich zgodnie z przeznaczeniem. Nigdy jednak nie znalazłem czegoś, co faktycznie spełniłoby moje oczekiwania. Potrzebuję czegoś, co będzie działało jak quiz przeznaczony do utrwalania jakiegoś materiału. Program wyświetli tekst / grafikę (odpowiednio sformatowane) a po wczytaniu z klawiatury wejścia (na przykład odpowiedzi na wyświetlone pytanie) sprawdzi, czy jest ono zgodne z zapisanym w odpowiedziach. Wydaje mi się, że jest to dużo trudniejsze niż gra i temu to byłby projekt numer dwa.
Uważam, że do 1. najlepiej ogarnąć SDLa. Projekt 2. raczej nadaje się na Qt - to ma być proste, małe okienko.
Mam trzy pytania. Czy mój zamysł jest wykonalny, czy też nieświadomie chcę porwać się z motyką na Słońce? Czy w miarę dobrze wydaje mi się to co napisałem, a zwłaszcza przypuszczenie, że gra jest łatwiejsza? W szczególności, czy SDL jest łatwiejszy od Qt? Sądzę, że byłbym bardzo zdemotywowany, gdybym poległ używając SDL i na pewno nie zabrałbym się za projekt w mym mniemaniu bardziej skomplikowany. Co prawda, znalazłem sporo tutoriali i projektów stworzonych przez innych, ale moje doświadczenie programistyczne jest żenująco niskie, zaś kontaktu z informatyką i informatykami (z pominięciem SPOJa) nie mam prawie wcale więc nie wiem, czy implikacja sporo tutoriali i projektów => proste jest słuszna.
Podobno nie warto zbyt szybko zaczynać od grafiki i stąd moje ostatnie, trzecie pytanie. Czy powinienem zacząć od zrobienia porządnej, obiektowo orientowanej wersji konsolowej każdego z tych projektów a dopiero potem próbować dołożyć grafikę? Gra mogłaby polegać na poruszaniu się znakiem X po planszy i zbieraniu diamentów oznaczonych O. W przypadku quizu obsłużyłbym jedynie tekst a nie obrazy.
created
last reply
- 8
replies
- 1.8k
views
- 4
users
- 6
links