Tego wiecznego niedogadania mam juz dosc (prawie kazde zadanie ma jakies niedogadanie i nie da sie spytac autora o wyjasienie. np banalne zadanie sort1posortowac punkty wzglwedem odleglosci od srodka wspolrzednych. ale czy to wzglednie czy bezwzglednie!!np a 1 1b -1 -1jezeli bezwgledna odleglosc to punkty sa w rownej odleglosci...ale skad mam o tym wiedziec skoro nie jest to napisane
druga sprawa
a 1 1b 1 1
co powinno byc na wyjsciu a 1 1b 1 1 czy b 1 1a 1 1
poprostu rece opadaja...zeby chociaz mozna bylo zobaczyc cos jak npoczekiwano (to i owo) a jest (to i sramto) ale nie ma szan i nie ma sie do kogo zwrocic
Proszę zweryfikować swoją wiedzę na temat pojęcia odległość.Odległość (inaczej metryka) jest zawsze nieujemna. Nie ma również czegoś takiego jak odległość względna pomiędzy punktami.
alez ja to doskonale wiem ale w zadaniu nie jest to napisane czarno na bialym. tego tympu zadania bardzo czesto bazuja na jakims niedomuwieniu i przez to nie przechodza dlatego powinny byc pisane do bolu wyczerpujaco. Nie wiem dlaczego nie przechodzi mi to zadanie chociaz u mnie wszytko jest ok. Nie odpowedziales mi na druga czesc co jak A 1 1b 1 1
w jakiej kolejnosci maja byc wyswietlone?
odpowiedzia na Twoje pytanie jest:
b -1 -1a 1 1
wow... jestem pełen podziwu...tylko ...zacytuj mi fragment zadania ktory jednoznacznie potwierdza twoja teze. Moze ja jestem slepy lub nie znam jezyka ojczystego...a moze poprostu niekt tu nie sprawdza tego co sobie ludzie dodaja. A oze i czytatylko ma w d.... jakosc dodawanych zadan. Ile jest takich zadan jak to ...a ile jest taich gdzie nie jest nawet podany zakres danych wejsciowych
Rzeczywiście część zadań jest bardzo źle opisana, wiele niedomówień i brak rozpatrzonych przypadków skrajnych. Mógłby ktoś wreszcie poprawić te "błędy"? Czasami brak rozmiaru danych wejściowych, co jest po prostu karygodne.
w tej sytuacji bez znaczenia
PS: Pierwsze słyszę o alfabecie wyliczeniowym
Bo takiego nie ma Chodziło mi oczywiście o zestaw znaków wykorzystywany do wyliczeń alfabetycznych.Gdzieś spotkałem takie określenie i tak mi jakoś zostałoTo tak jak z większą połowąPozdrawiam