1 / 4
Nov 2022

Witam,

Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć o co tak naprawdę chodzi w tym zadaniu?

Średnia dla wszystkich zadanych liczb:
test 1: 4 1 2 3 4
test 2: 4 4 3 2 1
test 3: 4 0 3 2 4,
wynosi: 2.73 (suma wynosi 41, zatem średnia = 41/15 = 2.73).

Na wyjściu dla każdego testu, w kolejnych liniach ma pojawić się jedna liczba - pierwszy element tablicy, którego wartość jest najbliższa wartości średniej.
Dla testu 1, najbliższym elementem jest liczba 3, różnica między tym elementem a średnią wynosi: 3 - 2.73 = 0.23.
Tymczasem w odpowiedzi jest napisane że tym najbliższym elementem zbliżonym do średniej jest liczba 2. Sprawdżmy:
fabs(2- 2.73) = 0.73. (fabs - wartość bezwzględna z liczby). Widać wyrażnie, że 0.73 jest większe od 0.23.
Dlaczego więc liczba ‘2’ dalej oddalona od średniej niż liczba ‘3’ jest uznana za najbliższą tejże średniej ???
Dla testu 2 najbliższym elementem jest liczba 3 i w odpowiedzi też jest napisane, że elementem najbliższym do średniej jest liczba ‘3’ - tu się zgadza, jest ok.
Dla testu 3, najbliższym elementem jest liczba ‘3’, tymczasem znowu jest napisane w odpowiedzi, że najbliższym elementem zbliżonym do średniej jest liczba ‘2’. ??!! O co tu chodzi ??? Czy ktoś może mi to wyjaśnić o co tu chodzi??

• created

Nov '22
  • last reply

Nov '22
  • 3

replies

• 481

views

• 3

users

• 5

• 3

links

suma liczb dla testow z zadania wynosi
suma test1 = 10
suma test2 = 10
suma test3 = 9
Ja również polecam czytanie forum.

Zgubiłeś gdzieś po drodze jedną liczbę, w końcu jak suma wszystkich zadanych liczb to chyba wszystkie, bez wyjątku? Zapomniałeś o 3 (trzy). Wtedy suma wynosi 44, a zatem średnia 44/16… też coś tam wynosi. Tylko, że nie o to chodzi w tym zadaniu ;-). Każdy test, to oddzielne zadanie, inna średnia itd…