Kiedyś poradziłem już, co robić z "niechcianymi" komentarzami pod zadaniami - nie kontrkomentować, może więc na forum też warto od czasu do czasu to robić?
SPOJ jest .... Możliwe, że SPOJ to już moloch i trudno coś w nim poprawić czy ulepszyć, chociaż z drugiej strony bardzo łatwo go pogorszyć. Dostrzegam parę wad, raczej łatwych do poprawienia, ale może od samego początku swojego istnienia je miał, a wcześniej ich nie widziałem? Szkoda tylko, że @admins nie są zainteresowani.
PS @tarpauwatratar ma dużo racji, w tym o czym pisze, myli się tylko w pkt 2, jeżeli mnie pamięć nie myli, ale to bez znaczenia. Dodałbym do tamtego, że kod pytającego jest przez przypadek, prawie kopią błędnego kodu z komentarza pod zadaniem, mimo, że przecież jest to zabronione ale w końcu to przecież zupełnie bez znaczenia.
Trzeba myśleć bardziej globalnie Przypominał mi się deadline24. Kilka osób ze spoja, ale znaczna ilość nazwisk nie była znana, a w zadaniach mieli całkiem przyzwoite rezultaty.
Na pewno gdzieś robią zadania.
Jak ostatnio sprawdzałem to w Polsce nie było nic lepszego niż spoj. Za to po angielsku? Cała masa Dlatego admini też rozwijają spoj.com, żeby mieć szansę w tym wyścigu. Jedne portale rodzą się, a inne upadają.
Mi tylko algoligi żal Szkoda, że nie znaleźli się następcy osób, którzy ja prowadzili, a teraz prawie już na spoja nie zaglądają.
Siła spoja leży w zadaniach i zawsze można na ich podstawie zbudować coś lepszego.
Algoliga korzystała "tylko" z "silnika". Zadania tworzone na algoligę "zasilały" SPOJ'a a nie na odwrót.
Ale to nie znaczy, że nie ma, albo że za chwilę nie będzie. Coś podobnego [i po polsku i po angielsku] to np main http://main.edu.pl/pl15 <-- dawno tam nie zaglądałem i trochę się pozmieniało. Jest tam trochę lepszych tutoriali-kursów, których brak na SPOJ'u. Możliwe, że podobnych portali jest więcej, ale przyzwyczaiłem się już do SPOJ'a i nie chce mi się tego zmieniać.
Ogólna treść zadania: danych jest t testów, każdy z nich składa się z równania reakcji zawierającego substraty i produkty. Nazwy pierwiastków to ciągi znaków zaczynające się od wielkiej litery, np: H, He, Li, Uuo, Uuu, Zzz, Omgjakidzikipierwiastek. Celem zadania jest uzgodnienie reakcji i wypisanie kolejnych współczynników stechiometrycznych. Jeżeli dana reakcja nie może być uzgodniona, należy wypisać ":(".
Np. dla C + O2 ---> CO2 odpowiedź to 1 1 1, zaś dla C + O2 --> CO odpowiedź to 2 1 2 (zakładamy, że prawidłowe współczynniki to najmniejsze możliwe liczby naturalne).
Poziom trudności: średnie, po udziwnieniach może być trudne
Zad. 2 Informatyka w naukach wszelakich 2 - Drzewo filogenetyczne Bajeczka: musiałbym nad tym pomyśleć, aby miała sens i potencjał dydaktyczny
Ogólna treść zadania: rozpatrujemy genomy kolejnych organizmów żywych. Dla utrudnienia uznajemy, że DNA zbudowane jest z zasad A, B, C, D, ... , a nie tylko A, T, C, G. Danych będzie t testów, po n organizmów każdy. Dla każdego organizmu będzie podane jego DNA. Dalej liczba k i k zapytań o stopień pokrewieństwa między różnymi organizmami.
Więcej nie jestem w stanie podać, bo pomysł zrobienia takiego programu mam od dawna, ale wciąż nie udało mi się sprecyzować jego działania
Tylko czy to ma sens i czy takie zadania w ogóle nadają się na SPOJa? Abstrahuję już od ilości czasu na ich przygotowanie...
PS
Osobiście mam bardzo złe zdanie o środowiskach olimpijskich, choć akurat informatyka, matematyka i fizyka trzymają jakiś poziom. Niemniej pozwolę sobie zacytować kultową dysertację: "Promotor niniejszej rozprawy, uczący przez pewien czas w klasie eksperymentalnej w IX LO w Warszawie wspomina, że uczniowie jego nie byli wcale wybitnie uzdolnieni". O roli algorytmów, sukcesach wynikających z rozwiązywania najdzikszych zadań nierozwiązywalnych w podobnym czasie dla większości profesorów na planecie Ziemia, a także znaczeniu tutoriali-kursów i wielu innych: http://www2.im.uj.edu.pl/phd/DymelPhd2009_pl.pdf11
Ja bym bardzo chętnie dorzucił się z zadankiem lub dwoma. Nie żebym miał przygotowane... ale zawsze można coś wymyślić.
Tu podałeś błędne równanie drugiej reakcji (jest takie samo jak pierwsze :))
Nadają się. Tylko trzeba napisać treść zadania w taki sposób, żeby nie było wątpliwości co jest do zrobienia. Na pewno jest jedno zadanie z DNA, jak nie kilka:
Ja bym tylko dodał logowanie po httpsie bo idzie po http. A jednak jak się rozwiązało 170 zadań to nie chciałbym aby jakiś smieszek mi to rozwalił. Niby szansa jedna na milion ale hue..