Ja tam pozostaję zwolennikiem klimatycznego SPOJa
Ma on swoje zalety i wady, ale to normalne.
To może sami ich zastąpimy?
Zad. 1 Informatyka w naukach wszelakich 1 - uzgadnianie równań reakcji chemicznych
Bajeczka: proponuję spreparowany fragment mojej niedokończonej (darujcie błędy wszelakie) książki:
Ogólna treść zadania: danych jest t testów, każdy z nich składa się z równania reakcji zawierającego substraty i produkty. Nazwy pierwiastków to ciągi znaków zaczynające się od wielkiej litery, np: H, He, Li, Uuo, Uuu, Zzz, Omgjakidzikipierwiastek. Celem zadania jest uzgodnienie reakcji i wypisanie kolejnych współczynników stechiometrycznych. Jeżeli dana reakcja nie może być uzgodniona, należy wypisać ":(".
Np. dla C + O2 ---> CO2 odpowiedź to 1 1 1, zaś dla C + O2 --> CO odpowiedź to 2 1 2 (zakładamy, że prawidłowe współczynniki to najmniejsze możliwe liczby naturalne).
Poziom trudności: średnie, po udziwnieniach może być trudne
Zad. 2 Informatyka w naukach wszelakich 2 - Drzewo filogenetyczne
Bajeczka: musiałbym nad tym pomyśleć, aby miała sens i potencjał dydaktyczny
Ogólna treść zadania: rozpatrujemy genomy kolejnych organizmów żywych. Dla utrudnienia uznajemy, że DNA zbudowane jest z zasad A, B, C, D, ... , a nie tylko A, T, C, G. Danych będzie t testów, po n organizmów każdy. Dla każdego organizmu będzie podane jego DNA. Dalej liczba k i k zapytań o stopień pokrewieństwa między różnymi organizmami.
Więcej nie jestem w stanie podać, bo pomysł zrobienia takiego programu mam od dawna, ale wciąż nie udało mi się sprecyzować jego działania 
Tylko czy to ma sens i czy takie zadania w ogóle nadają się na SPOJa? Abstrahuję już od ilości czasu na ich przygotowanie...
PS
Osobiście mam bardzo złe zdanie o środowiskach olimpijskich, choć akurat informatyka, matematyka i fizyka trzymają jakiś poziom. Niemniej pozwolę sobie zacytować kultową dysertację: "Promotor niniejszej rozprawy, uczący przez pewien czas w klasie eksperymentalnej w IX LO w Warszawie wspomina, że uczniowie jego nie byli wcale wybitnie uzdolnieni". O roli algorytmów, sukcesach wynikających z rozwiązywania najdzikszych zadań nierozwiązywalnych w podobnym czasie dla większości profesorów na planecie Ziemia, a także znaczeniu tutoriali-kursów i wielu innych: http://www2.im.uj.edu.pl/phd/DymelPhd2009_pl.pdf