Napisałem kod, który przechodzi wszystkie testy. Czy może ktoś powiedzieć mi co jest źle, że judge tego nie akceptuje ?
http://ideone.com/5ORsai61
created
last reply
- 5
replies
- 795
views
- 4
users
- 1
link
Napisałem kod, który przechodzi wszystkie testy. Czy może ktoś powiedzieć mi co jest źle, że judge tego nie akceptuje ?
http://ideone.com/5ORsai61
Ja mam problem z kompilacją:
using namespace std;
int rozmiar=0;
int dane[10];
void push()
{
if (rozmiar>=10)
{
cout << ":("<<endl;
}
else
{
rozmiar=rozmiar+1;
cin>>dane[rozmiar];
cout << ":)"<<endl;
}
}
void pop()
{
if (rozmiar>=1)
{
cout<<dane[rozmiar]<<endl;
rozmiar=rozmiar-1;
}
else
{
cout << ":("<<endl;
}
}
int main()
{
char g;
do
{
g=getch();
switch(g)
{
case '+':
cout<<"+"<<endl;
push();
break;
case '-':
cout<< "-"<<endl;
pop();
break;
}
} while((g=='+')||(g=='-'));
return 0;
}
czy ktoś mógłby mi pomóc?
Jestem na 99,99% pewien, że tak. Nie wiem jednak czy ta informacja jest Ci do czegoś przydatną
Gdy klikniesz sobie w ten 'błąd kompilacji', to będziesz sobie mogła zobaczyć szczegóły tego błędu, a w nich mniej więcej coś takiego:error: ‘getch’ was not declared in this scope
g=getch();
Co oznacza, że nie zamieściłaś odpowiedniego nagłówka lub że nowy standard uważa tę funkcję za przestarzałą i kompilator nie ma ochoty z nią pracować.
Skoro piszesz w C++, to używaj raczej strumieni cin/cout zamiast starych funkcji z języka C. Praca ze strumieniami jest dużo wygodniejsza.
Czyli zamiast: g=getch();
użyj po prostu: cin >> g;
Piękne , może wybitnym programistą nie będę, ale niewątpliwie obcowanie z forami programistycznymi nauczy mnie precyzyjnego formułowania myśli i nie zadawania zbędnych pytań.
Postąpiłam wg wskazówek i po raz pierwszy spotkałam się z problemem przekroczonego limitu czasu. Wnioskuję, że trzeba stosik napisać zgrabniej. Nie widzę sposobu na skrócenie switch (wymogi zadania), więc może poszukać szybszych pop() i push()?
Poradziłam
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 178 | Jul '24 |
SPOJ.com - Problem ZABAWA pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 83 | 16d |
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 167 | Feb 1 |
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 223 | Jul '24 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 130 | Apr 2 |