4 / 8
Dec 2017

A ja tak może nieco z innej beczki.

Po pierwsze - gratuluję wszystkim wyników, a zwłaszcza autorom ciekawych i jak zawsze trzymających poziom zadań.

Po drugie - mój pierwszy raz w jakimkolwiek konkursie bardziej ITowym niż biolchemowym więc i nie do końca kumam czaczę. Jakie znaczenia ma czas podawany w rankingu po sumarycznej liczbie punktów i w jaki sposób jest on wyliczany (np. wartości typu 4d 15h 53m 11s są dla mnie mocno szokujące)?

Czas rozwiązania zadania to czas jaki upłynął od rozpoczęcia zawodów (+20 minut za każde błędne rozwiązanie przed pierwszym zaakceptowanym) do momentu wysłania pierwszego zaakceptowanego zgłoszenia. Czas w rankingu to suma czasów dla wszystkich rozwiązanych zadań. Przykład: Jeżeli zadanie 1 rozwiązałeś po 30 minutach, a 2 po godzinie to Twój czas będzie wynosił 1h30min.

Dziękuję. Słowem czas i poprawność rozwiązań mają większe znaczenie niż sądziłem. Już wiem, dlaczego powinno się wysyłać tylko przetestowane rzeczy :wink:

Albo rozwiązać więcej niż inni :smiley:

Oczywiście masz absolutną rację. Mnie Potyczki Algorytmiczne nauczyły testowania rozwiązań. Tam się dowiesz, że coś nie działało jak jest już za późno żeby to poprawić.

Pod koniec już sobie odpuściłem :wink: Choć szczerze mówiąc zdziwiło mnie, że pomysły na zadania których nie zrobiłem miałem jednak dobre/prawie dobre. Niemniej muszę poćwiczyć umiejętność szybkiego dostrzegania wzorcówki.

Potyczki Algorytmiczne chętnie uwzględnie w przyszłości.

To zawsze więcej niż nie mieć pojęcia jak to zrobić. Niektóre rozwiązania trudno jest zaimplementować pod presją czasu jeśli nigdy się tego nie robiło. I wtedy albo trzeba wygooglować gotowca albo stracić masę czasu na zrozumienie i napisanie algorytmu.

zgadzam się, ja oprócz spoja ostatnio rozwiązuję zadania również na innej stronie i zauważyłem, że chociaż problemy są inne to wiele pomysłów zaczyna się powoli (w końcu) powtarzać w mojej głowie i powoli można rozwiązać coś pod presją czasu na zasadzie “robiłem coś podobnego i najlepszym rozwiązaniem było to i tamto, spróbuję analogicznie”.

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
Konkursy 7 228 6d

Want to read more? Browse other topics in Konkursy or view latest topics.