Jakie powinno być wyjście dla godzin typu 00:20 ??
I czy można dodatkowe testy??
created
last reply
- 29
replies
- 3.3k
views
- 14
users
- 9
links
Jakie powinno być wyjście dla godzin typu 00:20 ??
I czy można dodatkowe testy??
Wydaje mi się, że dla 00:20 powinno być 00:22, bo mamy pomijać w palindromie przednie zera...
Natomiast to mój kod:
Tu był kod.
Poprawione testy Mariusza i zrobione testy dla setek różnych godzin. Poprawione ale ponoć "Błędna odpowiedź"...
P.S. Masz rację Mariusz! Więcej zaangażowania i własnej pracy. Poprawię się z następnymi zadankami. Usuwam kod i wezmę się za to innym razem ze świeżym podejściem
Co tu jest nie tak? Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe, a spoj nadal nie zalicza.
https://ideone.com/25C46H80
Pomijając przednią ortografię występującą w tym zadaniu (jak: "Sprawdzając czy godziny jest palindromem" czy "Wolfgang doszedł do wniosku, że nie być gorszy od niego"), to wytłumaczenie obsługi "wiodących zer" zasługuje na osobny artykuł. Czy "00" mam olać całkowicie (bo oba są wiodącymi zerami) i uznać ten ciąg za "", czy też za "0", bo tylko jedno zero jest "wiodące"? Oraz dlaczego dla wejścia w przykładzie "00:00" otrzymuję "00:01"? Usuwając po jednym zerze otrzymuję 0:1 więc nie jest to palindrom. Chyba po kwadransie ogarnąłem, że "00:01" zamienia się w "1" (i jest palindromem), a nie w ":1" (co palindromem nie jest). Komentarz dla pozostałych: dwukropek (chyba) nie bierze udziału w grze.
Do rozwiązywania zadań potrzebna jest też wyobraźnia [bogata]. Trzeba np sobie wyobrazić, że nie ma błędów w treści zadania - to raczej chyba w większości błędy stylistyczne a nie ortograficzne. Jeżeli tylko kwadrans zajęło Ci ogarnięcie problemu, to raczej nie powinieneś narzekać. Co do zer wiodących, chyba jest to jasno napisane, a rola [pomijanie] ':' wynika przecież z kontekstu i z przykładu w zadaniu, czyż nie?
UWAGA: Sprawdzając czy godziny jest palindromem nie bierzemy pod uwag wiodących zer liczby GG, w przpadku gdy GG = 0, wtedy nie bierzy również pod uwagę zer wiodących liczby MM.
Oczywiście trzeba sobie wyobrazić, że bierzy == bierzemy
Przekazałem uwagi do adminów i jest już efekt - zostały poprawione rażące błędy - dziękuję @redysz za zwrócenie na nie uwagi.
Wydaje się poprawny a AC brak https://ideone.com/Wbeibr54.Proszę o podpowiedź.
@tosemja47
dla “03:00” powinien być wynik “03:03”, a nie “03:30”, gdyż pomijamy “zera wiodące”, a więc “03:03” -> “3:03” jest palindromem.
Jeśli umiesz coś sobie wyobrazić, potrafisz to też zrobić
Walt Disney
Jak działa zegarek, także elektroniczny z wyświetlaczem cyfrowym [digital], każdy chyba wie i nie trzeba tu dużej wyobraźni. Co to są i jak wyglądają palindromy też, chociaż może tu trzeba odrobinę wyobraźni, aby usunąć zera wiodące i znak ':'
. Jednak tutaj słowa Disney’a się nie sprawdzają. Sama wyobraźnia i wyobrażenie sobie, nie wystarczy. Potrzeba znajomości elementarnych podstaw programowania. Przecież twój kod nie ma tak naprawdę wiele wspólnego z C++ [tylko cin, count] i nie oszukujmy się, reszt to jest to “zwykły”, jeżeli mogę tak napisać C. KUpa ifów poganiających i popychanych innymi ifami, spinanie i wpychanie do klamerek pojedyńczej instrukcji break; nieużywanie, tam gdzie wypadałoby spacji [np po ‘,’, ‘;’ itd].
Więc jak należałoby napisać kod i rozwiązać, to zadanie, ten problem? Możliwe, że interesuje Cię tylko AC, więc szkoda zachodu, moja pomoc Ci nie jest potrzebna.
BTW
Postanowiłem, że nie będę pomagał, anonimowo, tosemja47 w pustym profilu to dużo za mało jak dla mnie. Jeżeli chcesz pozostać anonimowy, to ok, ale w takim wypadku chciałbym wiedzieć trochę więcej np by PM. No i należałoby najpierw oczyścić kod, po to aby nabrać odpowiednich nawyków
…
cdn…
Masz rację brakło ni trochę wyobraźni i nie do końca zrozumiałem jakie powinny być wyniki . Co do reszty pozwolę sobie się nie zgodzić.Cały mój kod to zegarek w 5 linijkach i 4 proste linijki sprawdzające czy mamy do czynienia z palindromem.Napisałeś że używam cin i if - biorę to co na danym poziomie zadania jest mi potrzebne (po minimalnej korekcie zadanie śmiga w zerowym czasie).Jeśli następny problem będzie wymagał więcej wespnę się na wyższy poziom.A tak przy okazji fajnie byłoby gdyby ludzie z zaliczonym danym zadaniem mieli dostęp do innych poprawnych rozwiązań.
Niestety SPOJ tego nie umożliwia, ale jest malutka protezka w postaci PM. Jednak, nie zawsze jest to dobry pomysł, oglądanie samych cudzych kodów. Dużo lepszym byłoby dostęp do porządnego omówienia, zadania, sposobu, algorytmu. Także dobra, konstruktywna krytyka własnego rozwiązania i własnego kodu. Też jak wyżej, pod warunkiem, że znajdziesz takiego chętnego, swojego rodzaju mentora.
BTW
Nie mierzę dobroci [lub nie dobroci] ]programu miarą długości [krótkości] kodu źródłowego, ani szybkością wykonania, ani uzyskaniem lub nie AC. JUŻ nie mierzę.
Co już istnieje, np. https://zadania-algorytmiczne.blogspot.com/19 albo omówienia zadań z konkursów.
Faktycznie dawno nie widziałem tak słabego kodu, ale osoby początkujące mogą nie znać pewnych faktów. Może nie przeczytały Jak (NIE?) programować albo Jak czysto pisać w C++ ani nawet C++ kruczki i sztuczki?
Co do reszty… cóż. Nietzsche rzekomo stwierdził, iż to co ma i tak spaść, należy popchnąć. Kto podoła kolejnym trudnościom na SPOJu (i nie tylko) ten osiągnie sukces pisząc kod zgodnie ze sztuką. Jeżeli ktoś ma nie podołać, niezależnie od przyczyny, należy go popchać by nie zmarnował życia łudząc się, że będzie umiał / już umie programować.
Więc ja popycham @tosemja47 do kolejnych zadań, życzę wytrwałości i czas pokaże