1 / 3
Mar 2018

Po pierwsze, jeżeli interesują Cię tylko AC na SPOJ’u, to nie czytaj dalej, to nie dla Ciebie.
Jeżeli do kodowania używasz C, Harbora lub czegokolwiek innego niż C++, to nie czytaj dalej, to nie dla Ciebie. Jeżeli nie zgadzasz się z tym co tu przeczytasz, najlepiej nie komentuj i nie zaśmiecaj. Po prostu “zrób” sobie swój własny wątek na ten temat.

A więc jak? :wink:
Wystarczy pasja, chęć nauki i pracowitość. Wystarczy korzystać z dobrych i jak najświeższych źródeł, a takimi najlepszymi są książki a najnowszymi i najbardziej aktualnymi są nowe książki w języku angielskim.
Jeżeli korzystasz z wątpliwej jakości kursu[ów] wideo, to nie czytaj dalej, to nie dla Ciebie.

Jeżeli przeczytasz książkę Stephan Roth, Clean C++, Sustainable Software Development Patterns and Best Practices with C++ 17 będziesz wiedział/a więcej niż ja mogę tu napisać. Poniżej dwa cytaty z tej książki:

Any fool can write code that a computer can understand. Good programmers write code that humans can understand.
—Martin Fowler, 1999

Regardless of whether you prefer to write software in an object-oriented way, or in a functional style, or in an appropriate mixture of both, you should always remember the following quote:
Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live.
—John F. Woods, 1991, in a post to the comp.lang.c++ newsgroup

Sędzia na SPOJ’u to spokojny gość, ale ja nie. Ja czasami jestem takim gwałtownym psychopatą ;-), ale mimo to możesz spróbować do mnie napisać na PM po angielsku i po zapoznaniu się z: Jak zdobyć szacun na SPOJu i wpłacie symbolicznego datku :wink:

BTW
Mimo wszystko, przecież nie wiem gdzie mieszkasz więc na razie jesteś bezpieczna/y :wink:

• created

Mar '18
  • last reply

Mar '18
  • 2

replies

• 1.4k

views

• 2

users

• 1

like

• 7

links

Złamałeś mi serce, no ale ja się uczyłem czysto pisać na tej książce: Jak nie programować w C++51
I chyba zrozumiałem ją dosłownie. Kto mnie zna to wie, że dla mnie liczy się AC w danym zadaniu, nie dbam o najniższy czas wykonania, bo inne zadania czekają :stuck_out_tongue:

A tak mówiąc na serio czysty kod jest drogą do AC. Może nieco dłuższą, zwłaszcza na początku, ale za to mniej stromą.

Jeśli kogoś ta książka zainteresowała, to co prawda nie jest bestseller, ale ją czyta się bardzo szybko, więc jak ktoś ma wolny wieczór to można sobie przejrzeć.

I’m so sorry, my darling :wink:

Nie jest tak, że jedna książka “załatwia” sprawę i tak to już jest, że człowiek uczy się na błędach, ale niestety na swoich a nie na cudzych. Miałem tą książkę w rękach [wypożyczyłem z “mojej” biblioteki], ale tak naprawdę, przykładów jak nie programować, mam aż nadto, prawie codziennie, tutaj na forum. :wink:
Więc jakie książki? Dobre, dobre dla Ciebie. To twój wybór. Ale jeżeli koniecznie chcesz pytać innych, wystarczy spytać googli. Ja znalazłem np to: https://isocpp.org/get-started25, ale to nie jedyne znalezisko.

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in Tutoriale, poradniki or view latest topics.