40 / 110
Sep 2017

pRZESTAŃ TESTOWAĆ W INNYCH KOMPILATORACH. [sorry włączył mi się Caps Lock].

:man_facepalming:

Nic z tego nie rozumiem, za stary jestem*/?

Pytający użył pewnego skrótu myślowego, ale w ustach początkującego raczej niedozwolonego. Przecież nawet dla początkującego powinna być jasna różnica między kompilatorem, IDE czy konsolą. Testowanie w konsoli nie zawsze pokaże błąd w formacie stdout, zauważalnego dla początkującego testera i dlatego dużo lepsze jest testowanie na ideone.com9 - ale oprócz kodu, trzeba tam wkleić także testy w okienko stdin. Warto też poczytać co nieco o przekierowaniach a wtedy o wiele łatwiej testować i porównywać wyniki, zapisane do pliku, programem [np diff, meld <-- linux] niż robić to okiem na oko w konsoli.

*/

1. Nie rozumiem, czemu pytający pyta [drugie pytanie @lkrystianc], skoro już dzień wcześniej zaliczył je?: http://pl.spoj.com/status/FLAMASTE,lkrystianc/3
  2. Nie rozumiem, czemu @redyssz dostał dwa 2xlike, a ja nie -:slight_smile: . Moja podpowiedź:

była skrótem, “PRZESTAŃ TESTOWAĆ z palca W KONSOLI”, Na problem:

PS
W sumie tylko dwie godziny testowania i AC, to i tak bardzzo dobry wynik, jak dla początkującego, GRATULACJE AC!

PS 2
Czy brak w kodzie << endl; to jedyny [trudno zauważalny przy testowaniu w konsoli] błąd? Wygląda, że nie.

Twój post drażnił moje moderatorskie poczucie estetyki. To chyba my jesteśmy za młodzi aby zrozumieć że tam było drugie dno :grinning:

A co mi tam #TulimyILajkujemyNarbeja :wink:

Zupełnie bez sensu, Ty mnie nie rozumiesz a ja Ciebie - przepaść pokoleniowa. Wcale mi na tym nie zależy, ale ten system [lajków] ma/miał czemuś służyć, czyż nie? Na pewno nie temu, żeby dawać na zasadzie a niech mu/mi tam. :wink: :wink:

Chyba faktycznie jestem jednym z najmłodszych użytkowników SPOJa… dodatkowo nie mającym do czynienia z algorytmami i programowaniem na żadnym etapie kształcenia.

ARPANET też miał czemuś służyć, a wyszło jak wyszło i wszyscy mają dostęp do Internetu.

Powiem tak - (chyba) rozumiem Twój przekaz i Twoja rada by nie testować w innych kompilatorach była jak najbardziej słuszna.

@redysz dostał lajka bo jego wypowiedź jest dobitnie krótka i precyzyjna - składa się z jednej emotki wyrażającej więcej niż tysiąc słów.

A Tobie - wbrew temu co napisałem przy użyciu hasztagów (to miało być tylko żartobliwe) - dałem lajka ze względu na konkretną, rozbudowaną wypowiedź adekwatną do sytuacji :slight_smile:

25 days later

Hej,
męczę się z tym zadaniem już chwilke więc proszę o pomoc. Kod działa poprawnie, jednak sędzia nie zalicza:

Po przeczytaniu postów w tym temacie wiem, że łatwiej byłoby wyświetlać znaki od razu. W moim kodzie kolejne znaki są dodawane do vectora i wyświetlane na końcu po sprawdzeniu wszystkich.
Byłbym wdzięczny za pomoc :slight_smile:

być może poprawnie, ale czy zgodnie z warunkami zadania ?

sprawdziłeś może z przykładowymi danymi z zadania, czy masz taki sam wynik ?

ciekawe, poprzednio było inaczej :slight_smile:

więc w związku z tym, moja standardowa rada do tego zadania - jest gdzieś powyżej, poszukaj :slight_smile:

1 month later

Witajcie! Chciałam prosić o pomoc. Program działa dla przykładów które sprawdzam, sędzia komunikuje błąd, a ja nie mogę znaleźć… Oto link:
usuniety

więc po raz kolejny moja standardowa rada - poszukaj jej gdzieś powyżej w moich postach

Agatko!
Mam jakąś dziwną słabość do słabej płci :wink:
Chciałbym Ci zadać milion pytań … [jak testujesz, jakiego systemu używasz, co znaczy Morwa Fundation itd] … ale oik

Gdybyś testowała przekierowując wyjście do pliku i oglądając wynik w edytorze, szybko znalazłabyś swój błąd. Powiem Ci, że nie zobaczysz go ani w konsoli ani na ideone. Tak wygląda u mnie twój output zapisany do pliku:
OPSS^@
ABCDEF
ABBC3D4E5FGGHIIJK3L
A10B16^@

znaczek ‘^@’ to kod ASCI równy 0.

PS
Mariusz pisał już wcześniej o tym:

Hej, tak jak u większości, w ideone i kompilatorze działa ok, spoj jest innego zdania, przeczytałem Wasze wskazówki i nic nie pomaga. Macie jakiś pomysł gdzie się machnąłem? Z góry dzięki za odp!

słabo testujesz.
np
L
kk
L

PS
No i mógłbyś trochę oszczędzać papier, nie szkoda Ci lasów? :wink:
[trochę mniej tych ‘\n’]

Co do testowania za karę robię 10 pompek, zaliczone.
Co do drzew jeżdżę priusem więc się znosi :wink:
Dzięki za pomoc!

Hej, wielkie dzięki :slight_smile: nie dość że przeszło to jeszcze nauczyłam się czegoś nowego. pozdrawiam!

18 days later

Cześć! Jeśli mógłbym prosić o podpowiedź co może być źle w tym kodzie (C++): https://ideone.com/e.js/E7kvXa15

Czy chodzi tutaj o walidację? Że wyraz nie powinien być dłuższy niż 200 znaków, nie powinien być pusty, a litery duże? Ostatnio robiłem sporo w angielskim spoju i tam takich problemów nie było. Co więcej, dosyć pomocne tam jest, że można zobaczyć co sprawdza sędzia…

Z góry dzięki za jakiekolwiek naprowadzenie. Testuję wszystkie możliwe kombinacje i zawsze liczy poprawnie.

Jeżeli tak wyglądają Twoje kody, słusznie zauważasz, że robiłeś, a nie zrobiłeś sporo zadań.

Twój kod nie działa nawet dla przykładowego wejścia.