41 / 110
Sep 2017

:man_facepalming:

Nic z tego nie rozumiem, za stary jestem*/?

Pytający użył pewnego skrótu myślowego, ale w ustach początkującego raczej niedozwolonego. Przecież nawet dla początkującego powinna być jasna różnica między kompilatorem, IDE czy konsolą. Testowanie w konsoli nie zawsze pokaże błąd w formacie stdout, zauważalnego dla początkującego testera i dlatego dużo lepsze jest testowanie na ideone.com9 - ale oprócz kodu, trzeba tam wkleić także testy w okienko stdin. Warto też poczytać co nieco o przekierowaniach a wtedy o wiele łatwiej testować i porównywać wyniki, zapisane do pliku, programem [np diff, meld <-- linux] niż robić to okiem na oko w konsoli.

*/

1. Nie rozumiem, czemu pytający pyta [drugie pytanie @lkrystianc], skoro już dzień wcześniej zaliczył je?: http://pl.spoj.com/status/FLAMASTE,lkrystianc/3
  2. Nie rozumiem, czemu @redyssz dostał dwa 2xlike, a ja nie -:slight_smile: . Moja podpowiedź:

była skrótem, “PRZESTAŃ TESTOWAĆ z palca W KONSOLI”, Na problem:

PS
W sumie tylko dwie godziny testowania i AC, to i tak bardzzo dobry wynik, jak dla początkującego, GRATULACJE AC!

PS 2
Czy brak w kodzie << endl; to jedyny [trudno zauważalny przy testowaniu w konsoli] błąd? Wygląda, że nie.

Twój post drażnił moje moderatorskie poczucie estetyki. To chyba my jesteśmy za młodzi aby zrozumieć że tam było drugie dno :grinning:

A co mi tam #TulimyILajkujemyNarbeja :wink:

Zupełnie bez sensu, Ty mnie nie rozumiesz a ja Ciebie - przepaść pokoleniowa. Wcale mi na tym nie zależy, ale ten system [lajków] ma/miał czemuś służyć, czyż nie? Na pewno nie temu, żeby dawać na zasadzie a niech mu/mi tam. :wink: :wink:

Chyba faktycznie jestem jednym z najmłodszych użytkowników SPOJa… dodatkowo nie mającym do czynienia z algorytmami i programowaniem na żadnym etapie kształcenia.

ARPANET też miał czemuś służyć, a wyszło jak wyszło i wszyscy mają dostęp do Internetu.

Powiem tak - (chyba) rozumiem Twój przekaz i Twoja rada by nie testować w innych kompilatorach była jak najbardziej słuszna.

@redysz dostał lajka bo jego wypowiedź jest dobitnie krótka i precyzyjna - składa się z jednej emotki wyrażającej więcej niż tysiąc słów.

A Tobie - wbrew temu co napisałem przy użyciu hasztagów (to miało być tylko żartobliwe) - dałem lajka ze względu na konkretną, rozbudowaną wypowiedź adekwatną do sytuacji :slight_smile:

25 days later

Hej,
męczę się z tym zadaniem już chwilke więc proszę o pomoc. Kod działa poprawnie, jednak sędzia nie zalicza:

Po przeczytaniu postów w tym temacie wiem, że łatwiej byłoby wyświetlać znaki od razu. W moim kodzie kolejne znaki są dodawane do vectora i wyświetlane na końcu po sprawdzeniu wszystkich.
Byłbym wdzięczny za pomoc :slight_smile:

być może poprawnie, ale czy zgodnie z warunkami zadania ?

sprawdziłeś może z przykładowymi danymi z zadania, czy masz taki sam wynik ?

ciekawe, poprzednio było inaczej :slight_smile:

więc w związku z tym, moja standardowa rada do tego zadania - jest gdzieś powyżej, poszukaj :slight_smile:

1 month later

Witajcie! Chciałam prosić o pomoc. Program działa dla przykładów które sprawdzam, sędzia komunikuje błąd, a ja nie mogę znaleźć… Oto link:
usuniety

więc po raz kolejny moja standardowa rada - poszukaj jej gdzieś powyżej w moich postach

Agatko!
Mam jakąś dziwną słabość do słabej płci :wink:
Chciałbym Ci zadać milion pytań … [jak testujesz, jakiego systemu używasz, co znaczy Morwa Fundation itd] … ale oik

Gdybyś testowała przekierowując wyjście do pliku i oglądając wynik w edytorze, szybko znalazłabyś swój błąd. Powiem Ci, że nie zobaczysz go ani w konsoli ani na ideone. Tak wygląda u mnie twój output zapisany do pliku:
OPSS^@
ABCDEF
ABBC3D4E5FGGHIIJK3L
A10B16^@

znaczek ‘^@’ to kod ASCI równy 0.

PS
Mariusz pisał już wcześniej o tym:

Hej, tak jak u większości, w ideone i kompilatorze działa ok, spoj jest innego zdania, przeczytałem Wasze wskazówki i nic nie pomaga. Macie jakiś pomysł gdzie się machnąłem? Z góry dzięki za odp!

słabo testujesz.
np
L
kk
L

PS
No i mógłbyś trochę oszczędzać papier, nie szkoda Ci lasów? :wink:
[trochę mniej tych ‘\n’]

Co do testowania za karę robię 10 pompek, zaliczone.
Co do drzew jeżdżę priusem więc się znosi :wink:
Dzięki za pomoc!

Hej, wielkie dzięki :slight_smile: nie dość że przeszło to jeszcze nauczyłam się czegoś nowego. pozdrawiam!

18 days later

Cześć! Jeśli mógłbym prosić o podpowiedź co może być źle w tym kodzie (C++): https://ideone.com/e.js/E7kvXa15

Czy chodzi tutaj o walidację? Że wyraz nie powinien być dłuższy niż 200 znaków, nie powinien być pusty, a litery duże? Ostatnio robiłem sporo w angielskim spoju i tam takich problemów nie było. Co więcej, dosyć pomocne tam jest, że można zobaczyć co sprawdza sędzia…

Z góry dzięki za jakiekolwiek naprowadzenie. Testuję wszystkie możliwe kombinacje i zawsze liczy poprawnie.

Jeżeli tak wyglądają Twoje kody, słusznie zauważasz, że robiłeś, a nie zrobiłeś sporo zadań.

Twój kod nie działa nawet dla przykładowego wejścia.

Dla przykładowego wejścia działa. Przesyłam print screen, bo nie wiem czy to kwestia kompilatora? Czy czegoś innego? Liczy mi prawidłowo również inne możliwości. Ewentualnie czy czegoś tu po prostu nie zauważam? Mam wrażenie po raz kolejny, że na angielskim spoju polecenia są dużo jaśniejsze.