Witam,
Ktoś pomoże? Na ideone wychodzi tak jak jest w przykładzie. a niestety sędzia wywala “Błędna odpowiedź” https://ideone.com/PhEbBL9
Dodam tylko ze zmienialem zmienna, która odpowiada za czas jedzenia jednego ciastka zeby nie byla powyzej liczby sekun całego dnia ale nic.
Funkcję sum wywołuj tylko jeden raz i usuń parametr c, który jest zbędny. W treści zadania nie ma nic o sprawdzaniu poprawności wejścia. Usuń wszystkie takie konstrukcje:
if ((1 <= quantityMonsters) && (quantityCookiesInBox <= 10000) && (1 <= quantityCookiesInBox) && (quantityCookiesInBox <= 1000000000))
Tyle powinno wystarczyć do AC. Możesz też zrobić to zadanie bez tablic i typów zmiennoprzecinkowych
BTW. W C++ raczej nie powinno się używać funkcji exit. Możesz zakończyć działanie funkcji main używając return.
Bardzo dziękuje, zadziałało. Wydawało mi się, że jeśli jest napisane jaki przedział liczbowy jest dla danej zmiennej to siłą rzeczy trzeba zrobić sprawdzanie poprawności.
Jeśli chodzi o to że mógłbym to zdanie zrobić bez tablic to, tak wiem, Tzn. później wpadłem na taki pomysł, ale pozostałem przy tablicy, bo chciałem trochę poćwiczyć.
Co do returna, tak. zmieniłem, ponieważ gdy za pierwszym razem wkleiłem kod z exitem to wyświetlił się komunikat o braku kompilacji. Zapomniałem o tym wspomnieć.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Hej, mam problem z tym zadaniem.
Wiem, że kod móglby być łatwiej napisany, prosze o pomoc
https://pastebin.com/uxS9qFZH14
Pzdr
Popatrzyłem na Twój kod i się przeraziłem. 83 linie kodu, gdy można to zrobić w mniej niż 30. Nie zrozum mnie źle,nie krytykuję go. Tworzenie klas ma tutaj pewnie jakieś walory edukacyjne, ale bardzo wydłuża kod i obniża, moim zdaniem, czytelność programu. Sorry, nie byłem w stanie zmusić się, by go przeczytać. Ale możliwe, że znajdziesz innych chętnych.
Mam problem po dla podanych zestawow dziala a zielnej rameczki nie dostaje ;). PS. wulgaryzmy wiem zaraz przestawie wyglada to tak
#include
using namespace std;
long long int test_nr,ilosc_obazar,ciacha_wpudle,time_one_cookie;
long long int max_seconds=86400,all_cookies=0;
// liczy ile dany obzartuch opierdolil ciach
int opierdolone_ciacha(int seconds)
{
return max_seconds/seconds;
}
// How many boxes we need
int all_boxes(int cookies, int cookies_one_box)
{
if (cookies%cookies_one_box==0)
{
return cookies/cookies_one_box;
}
else
{
return (cookies/cookies_one_box)+1;
}
}
int main()
{
cin>>test_nr;
// main loop
for (int i = 0;i< test_nr; i++)
{
cin>>ilosc_obazar>>ciacha_wpudle;
for (int i=0; i<ilosc_obazar; i++)
{
// wczytac czas jedzenia 1 ciacha dla kazdego obzartucha
cin>>time_one_cookie;
// policzyc ile opierdoli
all_cookies+=opierdolone_ciacha(time_one_cookie);
}
//cout<<"Lacznie ciach: "<<all_cookies<<endl;
cout<<all_boxes(all_cookies,ciacha_wpudle);
all_cookies=0;
}
return 0;
}
#include
using namespace std;
int main()
{
int ilosc_testow,ilosc_obazar,ciacha_wpudle,time_one_cookie;
int max_seconds=86400,all_cookies=0;
cin>>ilosc_testow;
for (int i = 0;i< ilosc_testow; i++)
{
cin>>ilosc_obazar>>ciacha_wpudle;
for (int i=0; i<ilosc_obazar; i++)
{
cin>>time_one_cookie;
all_cookies+=max_seconds/time_one_cookie;
}
if (all_cookies%ciacha_wpudle==0)
{
cout<<all_cookies/ciacha_wpudle;
}
else
{
cout<<(all_cookies/ciacha_wpudle)+1;
}
all_cookies=0;
}
return 0;
}
Cześć, mam też problem z tym zadaniem. Mianowicie wyskakuje mi NZEC. https://ideone.com/14RueA5
Ktoś wie co tutaj poprawić?
Bo też, jak dużo osób, wklejasz tylko kod, a nie wklejasz testów [do okienka stdin] i nie testujesz swojego programu na ideone [u siebie też nie!?]. Gdybyś to zrobił, gdy to zrobisz, natychmiast dostałbyś taki komunikat --> https://ideone.com/11ApSH2, jak poniżej:
Traceback (most recent call last):
File “./prog.py”, line 12, in
File “./prog.py”, line 2, in ileCiastekZjeObzartuch
NameError: name ‘math’ is not defined
Czyli po prostu zaponiałeś o …
<-- tu jest ukryta podpowiedź, kliknij... ;-)
… zaimportowaniu biblioteki math.
#include
using namespace std;
int main()
{
long x,N;
long M;
int A[10000];
long s=0;
cin>>x;
for(int j=0;j<x;j++)
{
cin>>N>>M;
for(int i=0;i<N;i++)
{
cin>>A[i];
}
for(int i=0;i<N;i++)
{
s+=24*60*60/A[i];
}
if (s%M==0) s=s/M;
else s=(s/M)+1;
cout<<s;
cout<<endl;
}
return 0;
}
Witam
Jestem początkujący i proszę o pomoc z kodem. Dane wychodzą mi poprawne ale sędzia stwierdza bląd.