1 / 14
Feb 2017

Jw. Dotyczy zadania Obzartuchy. Dlaczego spoj nie przyjmuje rozwiazania, ktore przyjął ok 2 mies. temu? Pojawia się: przekroczono limit czasu. Czy to jakaś nowa wersja JVM jest na serwerze? Bardziej zasobozerna?

• created

Feb '17
  • last reply

Jan '24
  • 13

replies

• 1.7k

views

• 7

users

• 4

• 7

links

Tak, kilka dni temu pojawiła się nowa wersja Javy oraz paru innych języków. Nie wiem, czy prace zostały już zakończone. Rzeczywiście jest wolniejsza od poprzedniej (od września 2016 do lutego 2017 w Javie osiągano najszybsze wyniki w dziejach SPOJa w wielu zadaniach).

1 year later

Czy komus udalo sie zdac to zadanie na javie w ostatnim czasie?

moj kod dziala dobrze.

Oczywiscie mam przekroczony czas. Tak samo jak w sredniej predkosci. Czy ktos moze doradzic jak mozna przyspieszyc program? Czy SPOJ jest bardziej dedykowany pod C++ I czesc zadan pod java (z malym limitem czasu) jest nie do przejscia ?

Scanner jest wolny, możesz zerknąć tutaj po przykład z użyciem BufferedReader:

Daj znać czy pomogło wygrać z TLE.

TAK! --> https://pl.spoj.com/status/GLUTTON,narbej/13

Tak!?

@j4rooo Ci właśnie doradził.

Nie nie jest, ale nie jest też dedykowany pod javę. Jest dedykowany najbardziej pod poprawne algorytmy w większości z małymi wyjątkami.

PS
Tworzenie nowych wątków jest naganne, ale [bezmyślne?] doklejanie się po latach do starych jest może jeszcze gorsze?
To niby jak, twoje rozwiązanie już przechodziło a teraz już nie i jest odrzucane!? [tak by wynikało z tematu tego wątku].

PS 2
Jak tam twój terminarz? :wink: --> Terminarz Mam nadzieję, że javy zacząłeś się uczyć z lepszych źródeł wiedzy.

Czesc narbej,
Czesc j4rooo,

najpierw chcialbym podziekowac za wasz czas, ktory poswieciliscie na przeczytanie moje posta.

@j4rooo - dzieki za pomoc, sprobuje w takim razie zmodyfikowac ten kod skoro to powinno dzialac.

@narbej Pozwol ze postaram sie odniesc do twojej odpowiedzi.

1. Mialem podobny problem przy zadaniu z srednia predkoscia, gdzie uzywam wszystkich zalecen a wciaz mam przekroczony czas - Predkość średnia - Java. poniewaz w kolejce widzialem wiele rozwiazan ale glownie c++, w zwiazku z tym narodzila sie mysl, ze moze nie wszystkie rozwiazania sa akceptowalne przez jave.

2. kod dziala, program wykonuje sie prawidlowo, tyle ze nie spelniaja pewnych kryteriow (czasu wykonania) :slight_smile:

3. Dam jutro znac jak mi poszlo, z tym zadaniem, wzgledem Predkość średnia - Java, jezeli bylbys tak mily I rowniez mi cos doradzil. Bede po tysiackroc wdzieczny.

ad. ps
Najpierw szukalem na forum odpowiedzi na moje pytania, ten watek wygaldal na niewyczerpany, a nie znalazlem podobnego. Tresc nie wskazywala czy sa problemy z zglaszaniem zadan. Dla mnie I innych szukajacych warto bylo potwierdzic ze wszystko z tej strony dziala. Owszem moglem duplikowac tematy, jednak odgrzebanie I zweryfikowanie tego posta wydawalo mi sie rownie dobrym pomyslem.
Przepraszam, ze sie pomylilem.
Moje rozwiazanie od samego poczatku ma problem z czasem, tyle ze mam podobny problem przy innym zadaniu -pkt 3.

ad. ps2
terminarz nie wypalil w skrocie z 2 powodow,

1. Zmienilem branze, na taka ktora dawala mi mega satysfakcje I byla dobrze platna.

2. Po weryfikacji “mojego szkolenia c++” stwierdzam, ze ten kurs to jedynie wstep do wstepu do nauki programowania.
    Takie bardziej overview co z czym i jak dla czego dla podstaw. Niestety po latach musze przyznac, ze nic nie umialem.

Dla javy wybralem troszke inna sciezke. Rowniez przeszlem 2 kursy internetowe tyle ze bardziej profesjonalne. Na nich dowiaduje sie czlowiek jak ta wiedza to kropla w morzu. Obecniam staram sie rozwijac przez testy. Moj plan to zrobic wszystkie z tej strony do konca tego roku (latwe, srednie, trudne). W trakcie proby rozwiazania problemow zauwazam juz ogrom class, ktorych nie ma na zadnych szkoleniach, a pozwalaja mi przyswoic wiecej.

Przepraszam, ze rozpisalem sie tak dlugo i wybacz jezeli moj post cie zdenerwowal. Nie bylo to moja intencja. Chce sie rozwijac obralem juz konkretny kierunek i plan, ktory chce realizowac. Bede wam bardzo wdzieczny, za wszelka pomoc.
Pozdrawiam,
szczesliwego nowego roku!

podziwiam :slight_smile:
jest około 350 zadań łatwych, 400 średnich i 250 trudnych - ja przez 10 lat rozwiązałem tylko koło 570 - i nie podjął bym się rozwiązać do końca roku brakujących średnich, a trudnych do końca życia :slight_smile:

Dzięki i wzajemnie.

Spoko

Też gratuluję ambitnego planu, ale czy forum to wytrzyma i czy są tu wystarczające moce przerobowe? :wink:
Z bardzo pobieżnych obliczeń wynika, że powinieneś robić co najmniej dwa zadania dziennie. A do tego, co jakiś czas, mam taką nadzieję, będą dochodzić nowe zadania. Łatwe zadania, no problem, ale co z tymi trudniejszymi?
No i dwa posty dziennie na forum? Czy ono to wytrzyma? :wink:

A tak na serio, to oczywiście nie wszystkie zadania da się zrobić javą no i java [C/C++ czy dowolny inny język] jest tylko narzędziem. Powinieneś więc zacząć także “studiować” algorytmik©.

Nie cel jest ważny [osiągnięcie go], ale jego wyznaczenie i konsekwentne i uparte dążenie do tego celu.
szczerze więc Życzę Ci powodzenia w dążeniu do wyznaczonego celu.

Warto sprecyzować, że na spoju są zadania typowo pod jeden język: Python, C++, BrainF**k (inne? :slight_smile: )

co najmniej jednym z zadań jest na napisanie programu w Whitespace

4 years later

Witam, zauważyłem, że temat jest gorący w okolicach Nowego Roku, więc wszystkim, życzę wszystkiego najlepszego i dużo zdrowia, jednakże, przechodząc do rzeczy, @narbej widziałem, że udało Ci się zrobić zadanie VSR - Predkość średnia w Javie, co oczywiście jest nie lada wyzwaniem, z tym, że na Twoim screenshocie zadanie jest zaliczone z czasem 0.12s, podczas testowania najróżniejszych wersji programu, różne formy wczytania danych, różne typy podziału tekstu itp. udawało mi się uzyskiwać czasy takie jak Twój, jednakże w zadaniu jest Limit czasu wykonania programu: 0.100s. Bardzo proszę o informację czy jest to osiągalne dla kodu Javy i ewentualne poprawienie tego limitu.

Tak się zastanawiam, czy zacząć od spóźnionych życzeń, czy od próby odpowiedzi na twój post?

Jesteś początkującym użytkownikiem Spoja i forum, więc wybacz, że potraktuję go (tzn twój post) z lekkim przymrużeniem oka.

1. Dziękuję, za życzenia i nawzajem.
  2. To efekt globalnego ocieplenia, temat sobie leżał już ponad cztery lata w całkowitej i wiecznej zmarzlinie i zapomnieniu i tu nagle po czterech latach ociepleń stał się nagle i niespodziewanie gorący a nawet bardzo.
  3. Programista powinien być … także spostrzegawczy - czemu nie. Jesteś na dobrej drodze - ale co do twojej aktualnej spostrzegawczości, pozostawia dużo do życzenia …
    • temat wątku, a także jego treść, dotyczy(ły) zupełnie innego problemu niż twój.
    • wątek nie dotyczył zadania VSR, którego wcale nie rozwiązałem w JAVIE
    • to nie był screenshot

Proszę inny zestaw pytań, bo nie wiesz o co pytasz. Np Zadanie systemy pozycyjne zrobiłeś w czasie większym niż 2 sekundy, a zerknij jaki był limit. Więc przemyśl to i/lub zadaj odpowiednie, inne pytanie.

Skoro tak bardzo prosisz, to --> nie jest screenshot5 i jak widać jest osiągalne, (chodzi oczywiście o VSR, a nie o świąteczno-noworoczne obżartuchy :slight_smile: ).

Bardzo dziękuję za odpowiedź, oczywiście rozumiem, że temat wątku jest inny, obiecuję uważać na to w przyszłości, w sprawie screenshota, pomyliłem Cię z inną osobą, która taki dołożyła w podobnym wątku. Przepraszam. Co do innych pytań na ten moment nie posiadam, wszystko jest bardzo ładnie wyjaśnione.