17 / 59
Mar 2017

Dlaczego nie używasz typu string przeznaczonego dla C++, a męczysz się tablicami? Program kończy się właśnie z powodu tej pomyłki - tworzy Len elementową tablicę czyli tablicę o wyrazach 0,1,2,...,Len-1, a następnie pod wyraz Len (którego w tej tablicy nie ma) dostawiasz znak końca '\0'. Poza tym zabrakło Ci jednego else'a przy if (j == 2||j == 6)

2 months later

Witam. Umieszczam poniżej kod który napisałem do zadania. Generalnie kompilator nie pokazuje błędów tak samo jak ideone ale spoj cały czas nie uzanje rozwiązania - pisze że błędna odpowiedź. Nie moge się dopatrzeć co mogę mieć źle. Może mi ktoś coś podpowiedzieć?
Tutaj jest mój kod z ideone: tu był kod z ideone

In

4
44051401458
12345678901
44051401458
12345678901

Poprawny out

D
N
D
N

Jak to poprawisz, to powinno być AC.

Faktycznie kiedy wpisywałem przykład który pokazałeś powyżej to miałem niepoprawne wyjście. Na szczęście błąd usunąłem i spoj przyjął rozwiązanie. Dzięki za pomoc :slight_smile:

Kod z poprzedniego postu usunąłem.

29 days later

po długich :slight_smile: poszukiwaniach stwierdziłem, że program daje błędne obie odpowiedzi dla testu:

2
00000000000
91111111118

pierwszy błąd jest oczywisty, drugi już nie

Zrozumiałem, zmieniłem, jest i AC. Dzieki serdeczne za pomoc.

22 days later

http://ideone.com/7x6LEo65

Program śmiga ale sędzia odpowiada, że jest błąd. Proszę o pomoc, bo siedzę już dość długo nad tym i tego błędu dalej nie widzę :confused:

@edit. problem trywialny, rozwiązany.

10 months later

już kilka razy pisałaś na forum, zapewne też czytałaś wątki poświęcone zadaniom, z którymi miałaś kłopoty - więc powinnaś zauważyć, że preferowaną metodą przekazywania kodu jest link do ideone.com6

domyślam się, że programujesz w środowisku, w którym debugowanie nie jest łatwe (lub dostępne)

masz więc 2 moźliwości:

a) zmienić środowisko na przyjazne (np. Visual Studio Express, choć na początku to ono wydaje się wręcz wrogie, ale można się przyzwyczaić, za to możliwości ma mnóstwo)

b) pracować tak jak robiono to 30 lat temu :slight_smile: - czyli wstawiać dodatkowe wydruki w programie

np:

if (kontrola) {   for (int i = 0; i <=10; i++)  cout >> tab_pesel[i] >> ' '; cout >> endl; }

nah, akurat na środowisko nie moge narzekać bo mam Clion, ale robiłam tak jak b) i wydawalo mi sie, że wyniki były poprawne…Test przechodzi.

Dzieki twojemu testowi zauwazyłam, że nie zeruje sumy na koncu petli, wiec to był problem. Dziękuje za pomoc, bo tak to bym pewnie szukała problemu przez kilka kolejnych godzin :smiley:

6 months later

czy ktoś mi powie dlaczego pętla tutaj wykonuje mi się tylko raz w programie?

A podajesz liczbę testów? Bo mi normalnie zrobil

Program jest poprawny i usuń go, i link do ideone w drigim wątku, jedyny błąd to rozmiar tablicy char, na końcu jeszcze NULL ma sie zmieścić, i pewnie przez to mogą sie dziac rozne dziwne rzeczy

no tak dałem rozmiar tablicy na 12 i już było ok. I to tak zawsze trzeba rezerwować dodatkowo jedno miejsce ?

Tak, w charach na końcu łańcucha znaków jest Null, musi być dla niego miejsce, w innych tablicach nie musi (liczbowe).

1 month later