1 / 28
Feb 2019

Jeżeli nie zaglądasz na pierwszą stronę pl.spoj.com20 to koniecznie zajrzyj tam.

1 edycja konkursu programistycznego Rak’n’Roll by Maciej Boniecki
Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych do udziału w 1 edycji konkursu programistycznego Rak’n’Roll. Konkurs rozpocznie się w najbliższą sobotę 23 lutego 2019 o godzinie 12:00 i potrwa do niedzieli do godziny 20:00.

• created

Feb '19
  • last reply

Mar '20
  • 27

replies

• 2.2k

views

• 10

users

• 14

• 4

links

Dziękuję bardzo za wpłatę! :hugs::clap::tada:Mam nadzieję, że jednak dasz radę wziąć udział :slight_smile:

A co ja wróżbita, ale obstawiam git wpłaty :wink: Natalii chyba nie znam?

Hehe, mam nadzieję, że słusznie wróżysz i jutro będą git wpłaty :slight_smile: Natalię poznasz, ale raczej jeszcze nie pogadacie :wink:

Konkurs dobiegł końca. Pod względem frekwencji zawody wypadły bardzo słabo. Rozkład liczby rozwiązań do zadań również wskazuje na to, że zawody były za trudne. Ciekaw jestem Waszych opinii, piszcie proszę co Wam leży na sercu.

Konkurs był bardzo fajny, szkoda, że była taka mała frekwencja.

Gratulacje!

Nie brałem udziału, ale chyba mogę potwierdzić. W czasie sobotniej imprezy komentowaliśmy ze znajomymi treści zadań i usuwanie raka albo szukanie płatnych dzielników wspominane było wielokrotnie :slight_smile:

Poza tym tu nie chodziło o frekwencję a o zbiórkę i tu chyba nie jest tak bardzo źle, choć to już kwestia względna.

Niska frekwencja wynika zapewne z późnego ogłoszenia daty konkursu (ja już nie mogłem zmienić planów na weekend).

Wyłącznie niska frekwencja. Nie chcę wyjść na człowieka zbyt pewnego siebie, ale sądząc po moich dotychczasowych fraktalowych osiągnięciach (na algoligowe niestety nie miałem okazji) a także stopniu przygotowania do zawodów (na ogół szybciej wychodzę z pracy w piątek by ogarnąć mieszkanie :wink: ) połowę zadań udałoby mi się spokojnie rozwiązać.

Pewnie masz rację. Zadania są już przeniesione na SPOJ’a, więc łatwo możesz się sprawdzić i przetestować to :wink:
Jedno zadanie na pewno było bardzo łatwe, dzięki łaskawości autora, jako zachęta szczególnie dla początkujących. Ale wystarczyłoby tam dodać, że dane mieszczą się w większym zakresie lub nawet nie podawać dokładnego ograniczenia, a tylko, że mieszczą się w zakresie int [może nawet long long] i dodać parę trudniejszych testów i ewentualnie zaostrzyć limit czasu. :wink:

Standardowo chciałbym podziękować Maćkowi Bonieckiemu za wspaniały konkurs, trud włożony w jego organizację i wymyślanie zadań. Nie wiem jak to jest, że mi nie przychodzą żadne pomysły na zadania do głowy (mimo że chciałbym jakieś stworzyć), a on non stop organizuje konkursy z własnymi zadaniami :frowning:. Nie można też zapomnieć oczywiście o Janku Różańskim, który testował zadania, co, jak Maciek wspomniał, poskutkowało brakiem jakichkolwiek uwag.

Jeśli chodzi o same zadania, wg mnie były bardzo trudne. Pierwszego dnia, po zrobieniu dwóch zadań, miałem wrażenie, że to max moich możliwości, na szczęście potem miałem ochotę chwilę pomyśleć i przyszły mi do głowy pomysły na pozostałe trzy. Możliwe też jednak, że rzekoma trudność wynika z niskiej frekwencji i zainteresowania konkursem głównie przez mniej zaawansowanych programistów (takich jak ja :slight_smile:).

Rzeczą, która dodatkowo zwróciła moją uwagę, było też sporo zadań, w których sędzia akceptował każde poprawne rozwiązanie, a nie jak w kilku innych przypadkach było wymagane posortowanie wyjścia/inne operacje, żeby nie dostać niesprawiedliwego WA. To było dla mnie najlepszym dowodem na dopracowanie całego konkursu.

Chciałbym też przeprosić za brak jakiejkolwiek wpłaty, niestety mam tylko 18 lat i nie zarabiam jeszcze własnych pieniędzy, ale w przyszłości na pewno wesprę fundację Rak’n’Roll :slight_smile:

Właśnie tak zakładałem, że sporo osób zrobi te 3-4 zadania. Odnośnie zbiórki to cieszy mnie to, że w ogóle ktoś coś wpłacił. Myślę, że można było zebrać więcej, ale zapewne większość ludzi wychodzi z błędnego założenia, że wpłacenie 1, 2 czy 5 PLN jest bez sensu, bo to żadna pomoc, a to nieprawda.

To wymaga trochę więcej pracy, ale też uważam, że to jest lepsze podejście.

Cześć, uważam, że konkurs i zadania były naprawdę super. Chciałbym podziękować Maćkowi Bonieckiemu i Jankowi Różańskiemu za ich pracę i zaangażowanie. Szkoda trochę niskiej frekwencji (zgadzam się z tarpauwatratar że wynika ona z późnego ogłoszenia konkursu).

Jeśli chodzi o zadania to na początku udało mi się rozwiązać tylko Wróżbitę a pozostałe rzeczywiście odebrałem jako dość trudne. Jednak w niedzielę wreszcie udało mi się wymyślić pewne nieprzyjemne testy i zaliczyć zadanie Usuń raka. Podniosło mnie to na duchu no i udało mi się zaliczyć jeszcze 3 zadania. Nie jestem doświadczonym programistą, a algorytmami i zadaniami zajmuję się od ok. pół roku, a mimo to rozwiązałem 5 zadań, więc obiektywnie patrząc, raczej nie były bardzo trudne.

Ja również chciałbym przeprosić za brak wpłaty, ale powód jest ten sam, co w przypadku eksekk - 17 lat i brak własnej kasy.

Wpłaty były/są zupełnie dobrowolne i nieobowiązkowe, więc drodzy koledzy zupełnie niepotrzebnie się tłumaczycie i przepraszacie. Wymówka, że się ma 17 czy 18 lat jest złą wymówką. Przecież jakieś pieniądze, jakieś kieszonkowe chyba posiadacie. I zamiast np na cukierki, tak jak ponad rok temu namówiłem jednego 15 latka, możesz wpłacić mały datek na w/w cel. Nikt przecież nie oczekuje dużych kwot, a każda przysłowiowa złotówka się liczy.

PS
Tu chciałbym się przyznać bez bicia, nie wpłaciłem nawet złotówki, chociaż nie mam już 18 lat. Już taki jestem zimny drań i ciężko mi jest się zmienić i poprawić :wink:

No Twoja walka z zadaniami do samego końca powinna być wzorem dla innych! 2 AC w samej końcówce wywindowały Cie na podium, gdzie inni już dawno odpuścili.

Odnośnie wpłat to są całkowicie dobrowolne, tak więc nie przepraszajcie za ich brak.

Dzięki za konkurs, mało czasu w weekend i tylko jedno zadanko rozwiązane.
Czy będą omówione rozwiązania? Nie ukrywam, że z ciekawości i dla nauki poznam poprawne, optymalne rozwiązania.

Postaram się sklecić jakieś omówienie. Jeżeli na jakimś zadaniu zależy Ci szczególnie to daj znać to od niego zacznę.

Czy zadanie Wpłaty na pewno miało wylądować w łatwych? :wink: Myślę już od godziny nad nim, ale nie mam pomysłu na lepszy algorytm niż O(n^2) (z drobnymi optymalizacjami, ale nic to nie daje). Możliwe jednak, że po prostu nie zauważam czegoś oczywistego. Prosiłbym o drobną wskazówkę (ale nie rozwiązanie). :slight_smile: