Zgoda.
Nie jestem problemsetterem, ale myślę, że problemsetter rzadko postanawia, iż zadanie można rozwiązać tylko w jednym czy dwóch językach. To raczej garstka problemów, np. tylko BF albo równie rzadko tylko C/C++ (nota bene właśnie po to, by ktoś nie próbował używać np. funkcji typu eval, dostępnej w Pythonie czy Javie (ScriptEngine i odwołanie się do eval w JavaScript). W praktyce zwyczajnie nikt nie zna wszystkich języków, a już na pewno nie chce mu się próbować rozwiązania w każdym istniejącym języku. Chociażby trudno zadbać o to by każde zadanie było rozwiązywalne w BF z taką łatwością jak w Pascalu, albo żeby limity czasowe zostały ustawione tak, że nieoptymalne rozwiązanie w C nie przejdzie, ale pojawi się możliwość rozwiązania zadania w Pythonie.
Po prostu wybierając C i C++ można rozwiązać na SPOJu więcej zadań niż wybierając inne języki, a dodatkowo jest to prostsze - dużo materiałów w sieci, pomoc na forum itd. C i C++ są także dopuszczane na różnych "oficjalnych" konkursach informatycznych, co wyróżnia je na tle prawie wszystkich innych języków. Np. na Olimpiadzie Informatycznej jak pamiętam dozwolone są tylko Pascal, C i C++. W tym sensie języki te są lepsze.
Pełna zgoda.
Już od kilkudziesięciu lat ludzie dzielą kod na pliki nawet nie stosując się do paradygmatu obiektowego. Kwestia czytelności itd. Jednoplikowość nie jest zaprzeczeniem, ale pewnym wypaczeniem a jeszcze ściślej - wyrabianiem złych nawyków. Bardzo złych nawyków. Dobrą zasadą jest podział na pliki w taki sposób, że mamy prawie pustego maina (na SPOJu rzadkość) i klasy podzielone na zasadzie jeden plik - jedna klasa.
Wklejam swój kod a więc tak.
Zgoda, ale to trochę jak klocki Lego jako nauka budownictwa. Można tak zacząć (sam tak zacząłem), ale na dłuższą metę to ślepa uliczka.
I tak już jest super
Warto, warto. Tylko czy "znać Basha" oznacza 500 AC na SPOJu zaklepanych w Bashu czy może np. umiejętność sprawnego posługiwania się terminalem, pisania skryptów służących np. do tworzenia kopii zapasowych itd? Siłą rzeczy Bash to niezbyt dobry wybór jeśli chodzi o algorytmy.