61 / 72
Apr 2019

Dzięki,… chociaż myślałem, że …&&(klasa>0) rozwiązuje sprawę… :slight_smile: teraz mnie zastanawia dlaczego nie…

nie rozwiązuje, ale już:

(klasa > 0) && ...

jak najbardziej

PS
Cały ten, poniższy blok, oprócz --klasa, jest zbędny, ale pewnie już sam to wiesz:

if (klasa < 1)
            klasa=1;
        klasa=klasa-1;
        if (cukierki < 1)
            cukierki=1;
3 months later

przesadziłeś trochę z ifami rozgryzam aktualnie to zadanie wiemy że Jaś także jest uczniem klasy i dodatkowo wiemy też że nie je tego dnia cukierków w szkole na potrzeby nauki czysto hipotetycznie można założyć że klasy 1 osobowe nie istnieją w takiej sytuacji możesz skorzystać z takiego wzoru
x - liczba cukierków do rozdania
x=cukierki/(uczniowie -1)
y=cukierki-x*(uczniowie -1) czyli wzór na ilość cukierków jaka zostanie Jasiowi na wieczór oczywiście można uwzglednić fakt że Jaś jest jedynym uczniem klasy wówczas od razu można wypisać słowo NIE

witam prosiłbym o ocenę bardziej doświadczonych koderów co może być nie tak w kodzie i propozycje jak można ten kod ewentualnie ulepszyć tu link do mojego rozwiązania

1. Dostajesz SIGFE, ponieważ dzielenie przez 0 to UB (tak samo jak %).
  2. Nie używaj using namespace std6
  3. Popracuj nad formatowaniem1 kodu. Ostatnie linie kodu mają złe wcięcia i w wielu miejscach można by wstawić więcej spacji dla czytelności.
  4. Nie używaj jednoliterowych nazw zmiennych. Zmienna powinna być tak nazwana, żeby od razu było wiadomo do czego służy bez dodawania dodatkowych komentarzy.
  5. Mógłbyś użyć od razu modulo.

jeden szkopuł w zasadzie pomogłaś rozwiązać niemniej jednak dalej zostaje kłopot dzielenia przez 0 wynikający prawdopodobnie z faktu że Jaś może być jedyną osobą w klasie ale pytanie czy ifem nie dałoby się tego rozwiązać? bo w zasadzie poki co logiczniejszej koncepcji nie mam

pytanie czy ifem nie dałoby się tego rozwiązać?

Tak :wink:

ok wrzucilem kod w tester apka pomyślnie przechodzi testy dzięki za pomoc

2 years later

Może wstawiłeś zły kod? Ja dostaję Twoim AC.

Kilka uwag:

1. W realnym świecie ostrożnie z unsigned bo ile razy klient mi mówi, że x nie może być ujemne tyle razy x jest ujemne.
  2. Jak już ogarniesz new i delete to przerzuć się na vector itp. współczesne rozwiązania. Zarządzanie pamięcią samodzielnie lubi kończyć się źle.
  3. Jak w treści zadania napisali z jakiego przedziału są zmienne to oczywiście można mimo wszystko zabrać poprawkę na literówki autora czy inne takie, ale znowu bez przesady - cukierków nie może być zero.
  4. Zastanów się, czy te tablice są Ci potrzebne. Czy nie prościej oraz szybciej wczytać liczbę testów a następnie w pętli (osobiście preferuję while) dla każdego testu wczytywać liczbę osób i cukierków?
  5. Czy umiałbyś skompilować swój kod gdybyś nie mógł napisać using namespace std? (przydatne w realu)
  6. Czy umiałbyś użyć scanf / printf zamiast cin / cout? (przydatne na SPOJu)
  7. https://stackoverflow.com/questions/31162367/significance-of-ios-basesync-with-stdiofalse-cin-tienull (przydatne na SPOJu, ale sam portal już bardziej w realu)
2 months later

Siemanko może ktoś mi podpowie jaki warunek mi brakuje lub który mam źle bo już nie mam pomysłu. Z góry dziękuję <3
KOD7

16 days later

Jednego przypadku nie rozpatrzyłeś kiedy Jaś nie dostanie cukierków