30 / 73
Jan 2017

Faktycznie zmiana kolejności zmienia wyjście.

Jak myślisz: czy autor zadania wprowadził opcję if(maciarek zrobił zadanie) then (zrób reset pc i zmień kolejność bo błędny wynik wyskakuje nie dla tej konkretnej wartości tylko dla kolejnych wyrazów wejścia i generalnie po jakimś czasie to się samo naprawi)?

Jeżeli Twój kod nie działa dla prawidłowego, czyli zgodnego z treścią zadania wejścia, które co najwyżej jest w "nieprzyjaznej" dla Twojego programu kolejności to po prostu Twój kod nie działa. Sędzia to nie logika modalna i inne cuda tylko AC albo nie. Pisanie na forum w takim przypadku na ogół mija się z celem bo zwykle wygląda to z perspektywy innych osób mniej więcej tak: "Siemka. Widzę to zadanie i pewnie jest nawet jakaś zależność między wejściem a wyjściem. Ba! Sądzę, że da się to zakodować, ale mi się nie chce... moglibyście zrobić to za mnie? Albo ja wam dam coś co w ogóle nie działa nawet dla przykładowych danych a wy weźcie to przeróbcie". A przecież nie na tym to polega, prawda? :wink:

Słowem: masz błąd w kodzie. Program nie działa (nawet) dla przykładowych danych. Z faktu, że nie działa tylko dla pewnych permutacji, mogę wysunąć przypuszczenie, że algorytm jest prawidłowy i wystarczy tylko znaleźć ten błąd i wszystko będzie ok więc nie poddawaj się. Gdy tylko program zacznie działać jak powinien zgłoś go ponownie. Jeżeli będzie AC to gratuluję :slight_smile: Jeżeli nie - wtedy napisz i ja albo ktoś inny pomoże Ci w znalezieniu błędu.

1 month later

na razie to nawet testu przykładowego nie przechodzi.
jak przejdzie test przykładowy ale nie będzie ci zaliczać zadania, to podam testy dla których jest źle

2 months later

Witam,
Sorry za odgrzewanie :slight_smile:
Popełniłem taki kod: http://ideone.com/MsqaHl43
sprawdzając wyniki dają identyczne jak te zadane w zadaniu, jednak przy wysłaniu nie przyjmuje przez Błędną Odpowiedź. Gdzie popełniłem błąd?
pozdrawiam.

1 month later

Witam,
Napisałam kod do "Zabawne dodawanie Piotrusia", kod działa u mnie w kompilatorze. Proszę o pomoc, wskazówki dlaczego nie jest on akceptowany przez SPOJ.
Oto kod: http://ideone.com/afMUyt58

Wow, ależ wtopa, przepraszam za fatygę w takim razie
(zawsze daję sobie w komentarze te zapytania pomocniczne, a tu zapomniałam)

8 days later

Na ideone testujesz dla:

...
...
5 [eof]

przetestuj tam dla:

...
...
5 [enter]
[eof]

ewentualnieteż taki test:
4
5
28
68
5

7 months later

sprawdziłem :slight_smile:

popraw go tak, aby:

1) nie wpadał w nieskończoną pętlę
2) dawał poprawny wynik dla testu

i gdy wtedy nie zaliczy zadania, pisz powtórnie

zaś przy okazji mógłbyś mi wytłumaczyć co robi fragment programu:

if(x==odwrocona(x)) x=odwrocona(x);

1 month later
1 month later

Zobaczyłby ktoś co jest nie tak :frowning: , przykładowe testy przechodzi

8 months later

Witam. Mam problem w tym zadaniu. Zadanie jeszcze nie skończone, ale proszę o podpowiedź.
Zrobiłem algorytm do odwracania liczb. Jednak coś z nim nie tak. Dla większości liczb działa,ale dla liczby na przykład 123 już nie. Myli się tylko o jedność, no ale to błąd.

@tmarcin2
Ale… co tu się w ogóle wyprawia? Co Ty wyświetlasz? Widziałeś wynik dla przykładowego wejścia? Jakieś zera, jakieś spacje. Popraw to przede wszystkim:

https://ideone.com/nSeh704

(chyba, że to celowe w ramach testów)

for(int j=2 ; j<=ilosc ; j++)
{
    k*=10;
}
cout<<k<<endl;

powyżej zastosowałeś logarytm czyli coś bardziej skomplikowanego od potęgi, a potęgę liczysz na piechotę.

Nie zmienia to faktu, że jak dla mnie Twój cel jest osiągnięty - to znaczy 123 odwraca w 321:

https://ideone.com/CGDw4c5

No tak w Ideone działa, a Code Block dla 123 pokazuje 320. Dlaczego ?

Nie wiem i w celach rozwiązania zadania nie jest to istotne. W prawdzie można sobie programować u siebie w codeblocks, ale w celach zaliczenia zadania na spoju program powinien poprawnie działać na ideone. Załóżmy, że CB ma jakiś błąd, tak po prostu, to też program, lub używa błędnego kompilatora - nie rozwiążesz już żadnego zadania?

W celach odpowiedzi co jest nie tak z programem w CB podczas gdy jest poprawny (działa na ideone) należałoby się skontaktować na forum CB.

Ale taka jedna uwaga, która może pomóc:
skoro piszesz w C++ to używaj bibliotek z C++, a nie C bo to może mieć znaczenie. Zatem nie math.h tylko cmath i nie stdlib.h tylko cstdlib. Spróbuj… może coś pomoże.

Z bibliotekami nie pomogło, ale w ideone jest na zielono - czyli jest dobrze. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.