W praktyce zdarzyło mi się użyć takich cośków trzykrotnie i to nawet wczoraj. Choć podejrzewam, że nasze umiejętności dzieli przepaść (na Twoją korzyść) 
Większość zadań na SPOJu wymaga prostych i raczej znanych funkcjonalności dostępnych w różnych językach programowania. Dowodem na to niech będzie moja klasa BigInt, która dostała AC, ale jak się dowiedziałem (po ponad roku), wystarczyło użyć chińskiego twierdzenia o resztach (jedno z zadań w średnich, chyba MPOWER) i klepanie dzikiego kodu stawało się zbędne.
Ogólnie w zadaniach algorytmicznych raczej trzeba myśleć, a nie klepać
Kolejny przykład:
Moje rozwiązanie z 2014 używa stringa. Zapewne część kodu jest stworzona wyłącznie przeze mnie, ale część została zerżnięta z forum, tutoriali, stackoverflow, … . Wstępnie uznałem, że @j4rooo sugeruje char, a tu proszę! Wystarczyło zabrać kartkę papieru i rozpisać operacje matematyczne odwracające liczbę (to ta wskazówka). Trzy lata i człowiek zupełnie inaczej postrzega to co stworzył. Ba! Tym razem do rozwiązania zadania nie potrzebowałbym tutoriali, stackoverflowów, … 
PS
Jeżeli piszę głupoty i wcale nie o to chodzi z użyciem “nie-stringa”, proszę o poprawienie