A ja sądziłem, że mam optymalną metodę, a mam gorszy czas niż Ty @loginus
Kurcze, to faktycznie było prost(sz)e. Właśnie zrobiłem algorytm, który pozwoli mi usunąć tablicę z pomocniczymi sumami…
Mam AC z normalnym czasem.
Autorowi zadania zalecam jego utrudnienie, aby nie przechodziły 3 dynamicznie rozbudowywane tablice systematycznie przeglądane, gdy tylko zajdzie taka potrzeba (rozwiązanie gorsze niż O(n))
Mała zmiana, usunięcie tabelki z pomocniczymi sumami i czas 0.0 myślałam że więcej pomęczyć sie trzeba będzie, aż w szoku jestem. @mariusz193 a ten program na 109 znaków chciałabym zobaczyć
Ja karierę na SPOJu zacząłem trochę za późno by Cię poznać, ale kojarzę świetne zadanie http://pl.spoj.com/problems/MAKS1/11 Choć wtedy mocno się przez nie denerwowałem (jak przez wiele (większość?) w kategorii “łatwe”)
Już Ci się udało więc gratuluję
Może to i dobrze [mam odmienne zdanie], że ktoś coś tam …. zaleca autorowi, zamiast samemu wsiąść się do “robienia” swoich.
Ja jednak, ze swojej strony tylko gorąco podziękuję i pogratuluję organizatorom i autorom, że mimo takiego gorąca [na dworze] zorganizowali kolejnego, wspaniałego Fraktala.
Dziękuję! Bardzo dziękuję! Dziękuję bardzo, bardzo, bardzo!
Właśnie dokładnie chodziło mi o twoją uwagę - zalecenie. Jeżeli coś zalecasz, to powinieneś wiedzieć jak to zrobić, bo w przeciwnym wypadku takie zalecenia są nic nie warte. Niby jak to autor ma zrobić [utrudnić zadanie]? Jeżeli zaostrzy limit czasu lub zwiększy wielkości plików testowych lub zrobi to i to, to za chwilę podniesie się protest i narzekanie użytkowników innych, wolniejszych czy dużo wolniejszych języków. Więc sam dajesz bezsensowne zalecenia, które gdybyś był autorem sam z góry twierdzisz, że byś je ignorował. Czyli takie twoje pisanie po próżnicy, aby pisać i się wykazać [tak jak pewnie i moje ]. A to zadanie może w intencji autora miało być łatwe lub bardzo łatwe, więc nie wiedząc tego nie powinniśmy proponować swoich pomysłów i zaleceń. Powtórzę, każdy może zostać pełnoprawnym, samodzielnym problemsetterem i wtedy swobodnie realizować swoje pomysły i zalecenia w swoich własnych zadaniach.
Jeżeli zadanie było w kategorii średnie a teraz jest w łatwe to czy osoby co “zarobiły” wcześniej 2 pkt mają odjęty 1 pkt?
Poza tym chyba jest jakieś utrudnienie bo 3 zagnieżdżone pętle jednak nie wyrabiają czasowo. Tak wiem że to sposób głupi ale jak tu wszyscy piszą że metodą nieoptymalną mają czasy 0.00 to myślałem że przejdzie.
Chyba mam wzór na 1 pętlę zaraz przerobię program i sprawdzę. Ale dzięki za szybką odpowiedź.
No niestety jeszcze nie, coś jeszcze jest źle ale chyba jestem blisko. W każdym razie moje rozwiązanie które nie przechodzi czasu też podobnie wyglądało. Jedna pętla wywoływana przy każdej literce ‘J’.
EDIT: Poszło 0.00 Ale nie powiedziałbym żeby to było take proste zadanie. Dla mnie jedno z trudniejszych w tej kategorii. Wolę szukać skomplikowanych wzorów które jednak bardziej rzucają się w oczy niż tak oczywistych których nie widać od razu.
Suggested Topics
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 171 | Jul '24 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 92 | Apr 2 |
PP0504B - StringMerge - w języku C | Zbiór zadań | 5 | 202 | Jun '24 |
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 140 | Feb 1 |
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 142 | Jul '24 |