Czy dla testu
JAJAJAJJANNNAJAJAJANNN odpowiedź to 213 ? Czy można prosić o parę testów ?
created
last reply
- 23
replies
- 2.0k
views
- 9
users
- 1
like
- 3
links
Czy dla testu
JAJAJAJJANNNAJAJAJANNN odpowiedź to 213 ? Czy można prosić o parę testów ?
A ja sądziłem, że mam optymalną metodę, a mam gorszy czas niż Ty @loginus
Kurcze, to faktycznie było prost(sz)e. Właśnie zrobiłem algorytm, który pozwoli mi usunąć tablicę z pomocniczymi sumami…
Mam AC z normalnym czasem.
Autorowi zadania zalecam jego utrudnienie, aby nie przechodziły 3 dynamicznie rozbudowywane tablice systematycznie przeglądane, gdy tylko zajdzie taka potrzeba (rozwiązanie gorsze niż O(n))
Mała zmiana, usunięcie tabelki z pomocniczymi sumami i czas 0.0 myślałam że więcej pomęczyć sie trzeba będzie, aż w szoku jestem. @mariusz193 a ten program na 109 znaków chciałabym zobaczyć
Ja karierę na SPOJu zacząłem trochę za późno by Cię poznać, ale kojarzę świetne zadanie http://pl.spoj.com/problems/MAKS1/11 Choć wtedy mocno się przez nie denerwowałem (jak przez wiele (większość?) w kategorii “łatwe”)
Już Ci się udało więc gratuluję
Może to i dobrze [mam odmienne zdanie], że ktoś coś tam …. zaleca autorowi, zamiast samemu wsiąść się do “robienia” swoich.
Ja jednak, ze swojej strony tylko gorąco podziękuję i pogratuluję organizatorom i autorom, że mimo takiego gorąca [na dworze] zorganizowali kolejnego, wspaniałego Fraktala.
Właśnie dokładnie chodziło mi o twoją uwagę - zalecenie. Jeżeli coś zalecasz, to powinieneś wiedzieć jak to zrobić, bo w przeciwnym wypadku takie zalecenia są nic nie warte. Niby jak to autor ma zrobić [utrudnić zadanie]? Jeżeli zaostrzy limit czasu lub zwiększy wielkości plików testowych lub zrobi to i to, to za chwilę podniesie się protest i narzekanie użytkowników innych, wolniejszych czy dużo wolniejszych języków. Więc sam dajesz bezsensowne zalecenia, które gdybyś był autorem sam z góry twierdzisz, że byś je ignorował. Czyli takie twoje pisanie po próżnicy, aby pisać i się wykazać [tak jak pewnie i moje ]. A to zadanie może w intencji autora miało być łatwe lub bardzo łatwe, więc nie wiedząc tego nie powinniśmy proponować swoich pomysłów i zaleceń. Powtórzę, każdy może zostać pełnoprawnym, samodzielnym problemsetterem i wtedy swobodnie realizować swoje pomysły i zalecenia w swoich własnych zadaniach.
Jeżeli zadanie było w kategorii średnie a teraz jest w łatwe to czy osoby co “zarobiły” wcześniej 2 pkt mają odjęty 1 pkt?
Poza tym chyba jest jakieś utrudnienie bo 3 zagnieżdżone pętle jednak nie wyrabiają czasowo. Tak wiem że to sposób głupi ale jak tu wszyscy piszą że metodą nieoptymalną mają czasy 0.00 to myślałem że przejdzie.