1 / 28
Nov 2022

Czyli 10000 w notacji dwójkowej. Wiadomo już gdzie, wiadomo kiedy, więc tylko wypada ostrzyć ołówki I zęby I zapraszam wszystkich batdzo serdecznie!!

Ps
A jeżeli nie wiesz gdzie i kiedy, to zapraszam Cię na pierwszą stronę pl.spoj.com22, w każdym razie już za niedługo :slight_smile:

• created

Nov '22
  • last reply

Jan '23
  • 27

replies

• 1.3k

views

• 9

users

• 35

• 5

links

Świetnie, że wiadomo z takim wyprzedzeniem. Jest szansa tak sobie zorganizować czas by się dało wziąć udział :slight_smile:

@narbej Wielkie dzięki za założenie tego wątku, na Ciebie zawsze można liczyć!

Rekrutacja Wolontariuszy
Poszukujemy 2-3 osób chętnych do wzięcia udziału w konkursie testowym. Termin konkursu nie jest znany, ale odbędzie się on niedługo przed 17 grudnia, czyli planowanym terminem zawodów.

Wasza rola będzie polegała na zmierzeniu się z przygotowanymi zadaniami i przekazaniu nam po konkursie ewentualnych uwag do nich. Proszę o wiadomość jeżeli ktoś z Was byłby zainteresowany.

PS Niestety udział w konkursie testowym wyklucza Was z udziału w 16 edycji Fraktala, ale za to macie naszą dozgonną wdzięczność :slight_smile:

W grudniu, prawdopodobnie będę miał ciupkę więcej czasu. Możesz więc mnie wpisać na listę rezerwową, gdyby nie było za dużo chętnych, bo Waszą dozgonną wdzięczność już chyba sobie zaskarbiłem?:wink:

Ja (znowu :frowning: ) nie będę miał czasu na konkurs. Chyba 4. miejsce na Fraktalu sprzed kilku lat to będzie jedyna rzecz, jaką będę mógł się pochwalić w życiu… .

Ale skoro nie mogę uczestniczyć w prawdziwych zawodach, mogę pomóc w walidacji zadań. Oczywiście, jeśli będę w stanie im podołać :wink:

Przy czym tu również mała gwiazdka - jestem chętny do pomocy, ale w razie problemów z czasem może się okazać, że będę w stanie powalczyć jedynie z kilkoma problemami, a nie całym konkursem. Jeśli miałoby to być dla was problemem to siłą rzeczy odpadam.

Lepsze nawet jedno zadanie niż nic. Odezwiemy się do Ciebie.

Miło widzieć kolejną edycję Fraktala :slightly_smiling_face:
Termin może być trochę niefortunny, bo koliduje z rundami zdalnymi Potyczek Algorytmicznych16. Z drugiej strony może to być też korzyść, bo rywalizacja będzie zdrowsza dla przeciętnego uczestnika Fraktala jeśli najtęższe głowy będą zajęte innym konkursem.

Prawdę mówiąc, po przeczytaniu tego komentarza mam trochę mieszane odczucia. Czy mam rozumieć, że wygrana Fraktala XVI będzie wygraną drugiej kategorii, bo najtęższe głowy odpuszczą sobie ten turniej? Myślę, że jest to trochę krzywdzące zarówno dla przyszłych zwycięzców jak i dla organizatorów.

Bardziej zrównoważony poziom konkurencji nie odbiera wartości zwycięstwa według mnie. Może być wręcz na odwrót - przy wyrównanej walce jest większa rywalizacja, więcej emocji, więcej ducha walki, a to wszystko według mnie wpływa na dumę z wygranej. Pisząc to, wyobrażam sobie głównie nastolatka, który dłubie w algorytmach od jakiegoś czasu, i chciałby się zmierzyć z innymi. Dla takiej osoby zdrowa rywalizacja, a tym bardziej zwycięstwo, może być ogromną motywacją żeby dalej się rozwijać. Sam wspominam moje pierwsze podejścia do AlgoLigi - jako początkujący samouk nie było tam dla mnie miejsca - po 12h konkursu ja się jeszcze głowiłem nad drugim zadaniem, a elita już dawno skończyła. Z jednej strony było to inspirujące (“jakim cudem oni to robią!?”), z drugiej też trochę przygnębiające. Z perspektywy czasu, myślę że bym docenił w tamtych czasach konkurs na niższym poziomie :slightly_smiling_face:. Osobiście uważam, że to tutaj jest właśnie największy potencjał SPOJowych konkursów.

Podsumowując: można oczywiście się oburzyć na moją wypowiedź, ale sądzę że jest w niej też trochę realizmu opartego na faktach. Na organizacji konkursów się nie znam, ale kolizja z Potyczkami Algorytmicznymi może (choć oczywiście nie musi) być inspiracją żeby dopasować poziom trudności Fraktala, tak żeby uczestnicy wynieśli z niego jak najwięcej :slightly_smiling_face:

Niezależnie od odczuć, dziękuję za informacje o PA. Algoliga i Fraktal zawsze były i chyba będą w cieniu PA. :frowning:

Jeżeli chodzi o termin zawodów to już od dłuższego czasu mieliśmy świadomość, że pokrywa się z PA. Mimo to zdecydowaliśmy się nie przekładać Fraktala z dwóch powodów:

1. Od kilku edycji Fraktal jest rozgrywany w weekend przed świętami i nie zamierzamy tego zmieniać.
  2. Fraktal jest konkursem zdecydowanie prostszym od PA, a co za tym idzie ma inną grupę odbiorców. Najlepsi zawodnicy z PA u nas nie startują i to niezależnie od terminu. Z kolei ci słabsi przeważnie rezygnują z dalszego rozwiązywania zadań już we wcześniejszych rundach PA.

Na koniec chciałbym jeszcze dodać, że Fraktal nie jest w cieniu PA. Różni nas poziom zadań i brak nagród, natomiast nie uważam, że to są czynniki powodujące, że nasz konkurs jest mniej wartościowy. Moim zdaniem zdecydowana większość osób biorących udział w PA miałaby większą frajdę startując we Fraktalu. No chyba, że ktoś jest fanem pisania rozwiązań naiwnych do większości zadań.

14 days later

Podbijam!
Przypominam, że to już jutro!!:slight_smile:

Ps
Teraz jadę samochodem, z Gdyni do Olsztyna, via Olsztynek, a jutro jak co tydzień obowiązkowy parkrun i morsowanie. Za niedługo m minę zjazd na Działdowo. Jadę jako pasażer, ale i tak nie lubię klikać na komórce.

Pozdrawiam i zapraszam jutro na Fraktala

Wspomnę tylko, że na Fraktalu też można jeździć, ja przykładowo cały czas jeżdzę napadać12 na jubilera (chyba już 12 raz) i cały czas nie udaje mi się poprawnie zatankować.

Pzdr.

HAHAHA, no niestety nie. I Fraktal i PA i hackathon i nowa praca i nowe jęµzyki do opanowania (verilog, ladder) itp itd.

Co do Fraktala jaki jest [był] każdy, kto wziął udział zobaczył. Szkoda, że frekwencja nadal nie zabija.

Sama organizajcja Fraktala znowu była wspaniała. Dobór zadań też. Były i Latwe i trudne, więc nawet mi udało się rozwiązać kilka.

Nic dodać, nic ująć.

Serdecznie dziękuję organizatorom i autorom.

Przy okazji!

Do świąt jeszcze trochę czasu, ale już teraz :slight_smile:

WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT

Maciek, jako bardziej doświadczony złodziej mogę Ci sprzedać patent jak najlepiej zatankować.

Omówienie rozwiązania zadania Napad

Obliczasz algorytmem Dijkstry najkrótsze ścieżki (dist_1[]) ze sklepu do wszystkich wierzchołków. Następnie tym samym algorytmem obliczasz najkrótsze ścieżki (dist_2[]) z miejsca gdzie należy porzucić samochód do wszystkich wierzchołków. Na koniec lecisz po wszystkich v od 1 do n i Twoją odpowiedzią jest największa z sum dist_1[v] + dist_2[v].

Dzięki, właśnie napadłem z sukcesem, nie ukrywam, że to co ja nawymyślałem, żeby zrobić to zadanie, przechodzi ludzkie pojęcie :). Podwójne wywołanie algorytmu Dijkstry miałem od początku, ale się okazało, że w mojej implementacji tego algorytmu w C jest błąd, jakies SEGFAULTy mi leciały. Zrobiłem sobie tą implementację w C++, ale zamiast zostać przy tym podwójnym wywołaniu Dijkstry zacząłem kombinować z algorytmami Prima, sklejaniu wierzchołkow itd. Generalnie głowa parowała i wymyślała same głupoty.

Podsumowując taki konkurs to jest super zabawa, w szczególności dlatego, że zadania są przeważnie przedstawione w postaci fajnych historyjek i czasami naprawdę o wymyślnych tytułach.

Czy jest może szansa na pojawienie się omówienia zadań które miały miejsce na fraktalu? Dalej nie mam pojęcia jak zmieścić się czasowo w zadaniu: FR_16_16 - Ucieczka z biura i wielu innych.
:sweat_smile: Zapomniałem jeszcze podziękować organizatorom za zorganizowanie konkursu. Więc bardzo dziękuję. :grinning: