7 / 7
Feb 2017

WItam
od razu mowie ze jestem slaboszczakiem i dopiero ucze sie myslec on C++ wiec kombinuje jak umiem
kilka zadan zrobilem ale to i jeszcze pare daje mi sie we znaki, czy moze ktos mi wylumaczyc jak wprowadzac dane i jak skutecznie odczytywac zadania.
Prosze o wyrozumialosc ,wciaz sie ucze
a to kod do zadania (niewiem czy tak wklejac czy normalnie ctrl-c i tutaj v bo ciezko zeby ktos wyjsnil)

https://ideone.com/AnlnCq31

• created

Feb '17
  • last reply

Feb '17
  • 6

replies

• 756

views

• 3

users

• 3

links

1. ta linijka:
    for (int i=0;i <4;i++)
    powoduje wykonanie programu dla 3 wyrazów, a z polecenia:
    "Na wejście programu podana zostanie pewna nieokreślona ilość wyrazów"
    polecam:
    http://213.192.104.217/phpBB3-spoj-pl-backup/viewtopic.php?f=10&t=120742
  2. pisząc ten kod pewnie się sporo namęczyłeś, ale tak naprawdę starczyło skorzystać z własności stringa wtedy można go łatwo skrócić i uprościć.
  3. Gorąco polecam obejrzenie poradnika programowania:
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo43
    zadanie które właśnie rozwiązujesz jest omówione i wytłumaczone w odcinku 8.

Ja nie polecam, chyba, że ktoś chce się nauczyć złych nawyków programowania-kodowania. Uważam, że najgorsza książka o programowaniu jest dużo cenniejsza i wartościosza niż ten video-kurs.

Mówię, o bardzo, bardzo złych naykach.
Z tego co pamiętam, to chociażby namiętne używanie metody copy paste [kopiuj - wklej] przy edycji kodu. Mało tego, autor kursu, poświęca temu tematowi nawet małą oddzielną mini lekcję, zamiast w tamtym miejscu użyć odpowiedniej funkcji z parametrami - chyba że tam się coś zmieniłó, ale nie sądzę.
Namiętne i nagminne używa zmiennych globalnych, nawet tam, gdzie nie ma takiej potrzeby.

Autor nie ma pojęcia o typie zmiennoprzecinkowym - jeżeli nie wierzysz, obejrzyj dokładnie lekcję poświęconą ciągowi fibonaciego - więc jak może poprawnie przekazać niepoprawną wiedzę?

Chyba jeszcze coś tam było i nawet wysyłałem autorowi uwagi na temat tych drobniejszych błędów, ale widocznie nie ma wystarczającej motywacji aby poprawić te błędy, a ja nie mam siły i zdrowia aby wyszukiwać je i napraszać się o popraianie ich.

Może i jest to najlepszy wideokurs programowania w c++, [bo innego nie ma?] i tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi, ale tak jak Ty gorąco go polecasz, tak ja tak samo gorąco odlecam.

Pisząc wcześniejsze posty nie miałem zamiaru nikomu szkodzić. Nie jestem jeszcze na tyle doświadczony aby rozpoznać te złe nawyki, dlatego kurs wydawał mi się dobry. Wiem, że masz znacznie większe doświadczenie, dlatego też pisałem o czym mówisz, aby samemu nie popełniać tych błędów w przyszłości

Dziekuje za pomoc...te kursy na youtube sa ok, wiele spraw staje sie jasnych. Od dwoch miesiecy szkole sie w C++ sam. Wczesniej dawal mi korki naukowiec z uniwerku fizycznego we wroclawiu ale tylko 20 godzin. Zrobilem juz kurs na UDEMY a teraz nastepny. Nie chce lapac zlych nawykow ale w sumie niewiem tak naprawde jakie sa a ktore nie. Szukam dobrych i szybkich rozwiazan, probuje myslec w sposob wlasciwy i dopasowywac metody do problemow. W koncu do tego zmierza cale programowanie zeby bylo latwiej i przyjemniej. Kompy naprawiam od commodore 64 i PC 286(prawie 20lat) ale programowanie nie idzie tak latwo jak przypuszczalem. Jesli macie jakies dobre rady dla poczatkujacego ale mocno zdeterminowanego faceta przed 40stka to prosze o porady. Tylko prosze bez KO:)