No tak jestem, ale nie czuję się cenzorem i panem życia i śmierci - oczywiście to całkowicie w przenośni. No i bana[ny] mogą rozdawać tylko admini, ja nie mam takich środków, uprawnień, no i dobrze. Nie chodzi mi tylko i wyłącznie o forum chociaż o nie także. Chodzi mi nawet bardziej o wadliwie, moim zdaniem, działający [tak naprawdę nie działający prawidłowo] tzw “system” komentarzy pod zadaniami. Pod komentarzami podane są cztery pkt., mówiące o zasadach. Niektórzy piszą w komentarzu, wiem, że nie powinienem zamieszczać tu kodu, ale zamieszczam. Inni, może czują się anonimowi i dlatego łamią to zalecenie i wklejają swoje wypociny. Innym zaleceniem jest umieszczanie krótkich komentarzy, a dłuższe wywody powinny znaleźć się na forum. I co, robi/ą to naWEt “świadomi” i aktywni użytkownicy SPOJ’a!, łamie/ą to zalecenie.
Zalecenie nie SPAMOWANIA.
“OMG, zaliczyłem to zadanie za pierwszym podejściem i w 8 linijkach kodu w moim ukochanym … Pythonie/C/C++/JAVIE/BF” - czy to nie jest czystej postaci SPAM? tak jak i komentarze użytkownika/ów, którzy nawet nie podjęli JESZCZE NAWET próby rozwiązania jednego zadania.
OMG, rozumiem doskonale ekscytacje po uzyskaniu AC i zielonego koloru ale nie jest to sygnał przyzwolenia na SPAMOWANIE i taką ekscytacje można i należy przenieść na forum a nie komentarze pod zadaniami.
OMG, oczywiście pisania pytań na forum też trzeba się nauczyć, a można TO ZROBIĆ [uczuć się] tylko w jeden sposób. Czytać, czytać, czytać, jak to robią inni, myśleć i dopiero wtedy pisać samemu i zadawać pytanie/a. Forum to nie moje podwórko ani moja prywatna własność. To wspólna własność i jeżeli robisz tu bałagan, to robisz krzywdę także, a nawet przede wszystkim sobie, obniżając jego poziom i jakość i powiększając ilość tych samych pytań i udzielonych odpowiedzi.
Tylko dwóch moderatorów [i kilku adminów] nie jest w stanie, a może i nie mają już sił za wiele nawojować i poprawić tu. Może więc Ty czujesz się na siłach? Poproś ADMINA/ów o uprawnienia i pomóż a jeżeli nie, to przynajmniej przestań bałaganić - jak? Najpierw czytAJ i szukaj, a dopiero potem, jak nie znajdziesz, zadawaj mądre, nowe pytanie, najlepiej kontynuując istniejący już wątek.
Czas napisać nowy. Nowe, lepsze zasady, więc weźmy się, zbierzmy razem do kupy i zróbmy to. Więc zrób to proszę!
Ja już jestem na to za stary. ;-(