IT, tak z uczciwości w IT takie pieniądze, zastanówcie się nad sobą trochę. Dobrze że produkcje i śmieci na wschód przekazane, a wy kodowaniem się zajmujecie wielcy top table inteligentni ludzie biznesu.
To już umiesz chyba zrobić? A przynajmniej ostatnio umiałeś
To pewnie też już umiesz
Nie rozumiem, co Ty chcesz tutaj zapętlać i tablicować tak, że rand() przestanie zwracać liczby pseudolosowe. W pętli liczysz po kolei wynik losowania i modyfikujesz zmienną sumaWiP. Dalej if(wypadło_0) ==> zakład = 1, czekaj_na_trafienie_1 = true.
W większości znanych mi choć z widzenia języków programowania, odpowiednikiem after(warunek) {kod} jest if(warunek) {kod}.
Problem polega na tym że obstawiamy 1, a nagle robimy przeskok do np. zakładu o wart. 16 w losowaniu następnym. Ciężko mi to ująć w ramy myślowe kodu c++, nie znając za razem możliwości tego języka.
Chodzi o to, że nie wiadomo jak zapisać polecenie Po wystąpieniu (rand=1) przyjmuj za zakład biezący nr. losowania.
Trochę się nad tym głowiłem.
Jeżeli to nie problem to jak napisać program który zlicza w podany sposób.
0 -1
0 -1
0 -1
0 -1
1 +1
0 -6
0 -1
0 -1
0 -1
0 -1 sumaWiP=-13
1 +1
1 +12 , sumaWiP=0;
0 -13
1 +1
1 +15 , sumaWiP=3
Operator if używa się do chwili obecnej, a tu mowa o chwili po wystąpieniu 1 a nie w momencie wystąpienia 1.
Tamte tematy są już zamknięte. Analizy matematyczne przeprowadzone. Programiki napisane i działają.
Wiedza zdobyta…
Stonogi??? ja widzę pajączki, spowodowane wysiłkiem, przeciążeniem i słabym oświetleniem podczas pracy przy laptopie.
no 2-gi if jest dla nastepnego losu a nie tego samego. nalezy jakos napisac kod. tylko jak. I to jest sedno mojego problemu, nie wiem czy zostałem zrozumiany
Jest jeszcze jedna przyczyna tak wielkich różnic finansowych między osobami związanymi z IT a np. osobami związanymi z dietetyką. Otóż w dietetyce nie ma problemu koncepcji - jeżeli nie udaje się dograć poziomu 2000 kcal, zjedzenie 2010 kcal nie spowoduje katastrofy. Dieta w przypadku chorób to pewien schemat, który po prostu się stosuje - schemat ten można znaleźć w wielu książkach, choćby Gawęckiego. IT jest bardzo szerokim pojęciem, ale niezależnie od tego czy dobierasz drukarki na potrzeby danego działu danej firmy, czy kodujesz w Javie cuda-niewidy dla biznesmenów, czy selectujesz fromujesz i ogólnie znęcasz się nad bazą danych, czy siedzisz w asmie i denerwujesz się na złą kolejność świecenia dwóch LEDów, czy przepisujesz czyjś doktorat w LaTeX, czy zastanawiasz się nad strategią rozrodczą r/K w przypadku Neopalpa donaldtrumpi używając w tym celu arkusza kalkulacyjnego i MATLABA, czy siedzisz w PyMOLu czy w Stellarium, … - tu NIGDY nie ma schematów. Algorytmika także nie jest nauką o schematach (inaczej nazywałaby się schematologią) - algorytmik kończy tworząc schemat np. obliczeń, ale jego praca jest twórcza i wymaga szukania zależności tam, gdzie wielu ich nie widzi / nie jest w stanie dostrzec.
Jeżeli chcesz się uczyć samemu programowania to ok, ale Twój problem konceptualny może dotyczyć wyboru technologii (np. C vs C++), problemu z jakąś instrukcją (np. jak wyrenderować teksturę, o czym ktoś jakimś cudem nie napisał w dokumentacji), problemu z jakimś algorytmem (tego głównie dotyczy forum SPOJa, przynajmniej w odniesieniu do algorytmiki czysto konkursowej), … . To na czym polega praca przy użyciu narzędzi IT to właśnie NIESCHEMATYCZNE myślenie i wpadanie na kolejne koncepcje. Ułożenie kilku ifów, wybór między różnymi paradygmatami programowania, zaprojektowanie klas, … to wszystko to jest Twoje i tylko Twoje zadanie i nikt nie będzie Ci w tym pomagał, bo jeżeli nie jesteś w stanie samemu tego zrobić (po ewentualnym przespaniu się z problemem - każdego może oczywiście “zaćmić” i nikt się nie czepia) to po prostu nie nadajesz się do kodowania czegokolwiek i powinieneś o tym (kodowaniu) zapomnieć.
A zapisanie kodu realizującego:
to po prostu pewne podstawy, które muszą być dla Ciebie oczywiste albo programowanie po prostu nie jest dla Ciebie. Być może korzystasz ze złych źródeł wiedzy - tego nie wiem. Natomiast to co aktualnie robimy to po prostu logika klasyczna na poziomie licealnym zaprzęgnięta do rozwiązywania jakiegoś zapewne trywialnego problemu.
Może czas rozwiązać kilka zadań na SPOJu a potem bawić się w liczby pseudolosowe?
TO powyżej co wkleiłeś należało chyba wypocić w poprzednich tematach a nie śmiecić mi w obecnym.
Sam nie umiesz tego zrobić, i mówisz mi że to nie dla mnie programowanie bo zajmuje się problemami innymi konceptualnie niż ty.
Jaki biedny z ciebie człowiek, bez urazy, ale przegiołeś.
Nie będziesz mi mówił co jest dla mnie a co nie dla mnie.
Kod napisałam tylko poglądowo aby było wiadomo o co chodzi, a ty robisz już jakiś problem.
0 -1
0 -1
0 -1
0 -1
1 +1
0 -6
0 -1
0 -1
0 -1
0 -1 sumaWiP=-13
1 +1
1 +12 , sumaWiP=0;
0 -13
1 +1
1 +15 , sumaWiP=3
proszę ekspercie. Sam nie umiesz napisać. A mi mówisz takie bzdury.
A pieniądze nie są tam wcale duże dlatego,… tfuuu, wciagnoles tam rowniez trumpa.
Masz tam duze bo kradniesz. W zorganizowanych grupach przestepczych, czy to rzadowych czy prywatnych, czy IT tez masz duze pieniadze nie dla tego ze koncepcja a skurwysynstwo. kiedy to pojmiesz polmozdzku.
wasze problemy konceptualnew tym moj ograniczaja sie tylko do materi i nie maja wplywu na swiat duchowy ktory jest naszym przeznaczeniem
Napisz listę kroków którą mam wykonać i podaj język, jeżeli mam to traktować jak wyzwanie na wolny czas Jeżeli nie to wybacz, ale mam jpk do ogarnięcia, a tam ifów mam aż nadto. Steganografia i kryptografia przy użyciu trójkolumnowych tabelek nie leżą w zakresie moich kompetencji i nigdy tego nie ukrywałem.
Z mojej strony to tyle. Nie wnikam o co Ci chodzi, a o co nie. Wyraziłem tylko swoje zdanie. Jeżeli biologia to dla ciebie “wciagnoles tam rowniez trumpa”, zaś Twoim zdaniem mam duże pieniądze (?) bo kradnę (???), mogę jedynie współczuć. Fakt, że nie wiesz po iluś postach, że na SPOJu tematów się nie zamyka także o czymś świadczy.
Niemniej faktycznie - dla mnie temat jest już zamknięty i nie sądzę bym miał coś więcej do dodania
PS
A jednak! Czy ja już wspominałem, że z wykształcenia nie jestem informatykiem? Chyba tak
W IT takie pieniądze z uczciwości. Nie słyszysz się co mówisz.
Dobrze ze smieci i produkcje wywozone na wchod. Wy zajmujecie sie kodowaniem bedac samozwanczymi top table inteligentnymi ludzmi biznesu.
Przykro mi że użyłem niewłaściwego słownictwa ale na zbyt wiele sobie pozwoliłeś. Zwyczjanie naucz się trochę szacunku do innych, i jeżeli nie masz czasu ani chęci nie smęć w czyimś problemie bo marnujesz tylko czas Swój i drugiej osoby, a do tego niepotrzebne podenerwowanie.
Podalem ci przepis na funkcjonowanie kodu i piszesz ze czegos nie rozumiesz, ja produkuje sie zeby lepiej to wyjasnic. Szkoda mowic…
Swoją drogą.
Słyszałeś że rachunek różniczkowy był rozwijany przez różnych ludzi niezależnie od siebie. Ludzi którzy sie nie znali. Podobno nasze myśli nie należą do nas.