A jaka jest rada nr. 2? Czytałem to zadanie już bardzo dużo razy i jeśli to jest nawet coś oczywistego to mogłem tego nie zauważyć i wątpię, aby mi się to udało. Czy mógłbyś mi przynajmniej powiedzieć, która część kodu kuleje?
Dodatkowo, robiąc parę testów zauważyłem, że dla przykładów:
Imie: Marcin; Nazwisko: Kowal; Data ur.: 1900-0+-01 oraz
Imie: Marcin; Nazwisko: Kowal; Data ur.: 1900-01-01 w obu przypadkach dostaję wartość 1, kiedy w pierwszym powinienem dostać 2, a w drugim 3. Sugeruje to jakiś problem z weryfikacją nazwiska, ale nie mogę ogarnąć jaki.
Czy chodzi Ci o ten fragment:
"poprawne nazwiska zaczynają się od wielkiej litery, po której następują małe litery;"
W komentarzu pod zadaniem jest takie coś:
W opisie jest błąd dotyczący opisu poprawności nazwiska, aby dostać AC należy założyć, że poprawne nazwisko to takie, które zaczyna się z dużej litery, po której MOGĄ wystąpić małe litery.
No i tym się zasugerowałem.
Cześć. Próbuję rozwiązać zadanie Formularz, stosowałem rady innych na forum, ale nadal nie zalicza mi zadania. Czy mógłby ktoś pomóc. Kod w c++:
Nie wiem czy dobrze rozumiem - tekst wczytywany przez sędziego jest analogiczny do tego co w przykładzie(Imie: Roman; Nazwisko: Kowalski6; Data ur.: 1900-01-30), czyli ważne są średniki, i myślniki, czy mam to sprawdzać? Albo coś przeoczyłem w kodzie. Proszę o pomoc
Ok, teraz dobrze chociaż nie wiem czy są takie testy.
Natomiast @matfil z pewnością skasuj to system("pause");
. Nie wiem czy może zaburzyć wynik, ale z pewnością nie powinno tego być (jak Twój kurs c++ twierdzi inaczej to zmień kurs :P)
Edit…
ale z pewnością taki może być:
Imie: Z; Nazwisko: Za; Data ur.: 1900-1a-30
(zmiana myślnika na dowolny inny znak też Ci daje 3 co już raczej nie powinno się zdarzyć)
@yula
Trzeba wklejać jako kod, one (dwa myślniki) się sklejają także w wordzie więc pewnie to domyślne formatowanie.
Będę wiedzieć na przyszłość, a przynajmniej zwracać na to uwagę I tak, poprawienie tego błędu dało mi AC kodem @matfil
@yula
Teraz sprawdza czy MM i DD jest liczbą za pomocą kodu ascii, chyba to mieliście na myśli podając przykład Imie: Z; Nazwisko: Za; Data ur.: 1900-1a-30
To nazywa się na ponad 10 znaków:
PS
Nim skrytykujesz konstrukcje typu while(cin>>bzdeta>>II>>bzdeta>>NN>>bzdeta>>bzdeta>>RRRRMMDD) i inne kwiatki promowane tym zadaniem:
- na starym forum był temat o zaletach i wadach SPOJa. Na tym może go nie być więc… nie ma 1)
- są trudniejsze zadania na sprawdzanie treści cinów, np. https://pl.spoj.com/problems/HANG/2 albo https://pl.spoj.com/problems/EIE4/4
- to są zadania łatwe
- SPOJ jest dla samego rozwiązywania zadań a nie po to by sobie zadanko po zadanku tworzyć własne oprogramowanie komercyjne (czy jakiekolwiek inne)
- w realu tego rodzaju przypadki i ich obsługa to prawdziwa magia i nie ma na to doskonałego sposobu. Cytując klasyka:
Źródło znajdziesz sam