Cześć. Próbuję rozwiązać zadanie Formularz, stosowałem rady innych na forum, ale nadal nie zalicza mi zadania. Czy mógłby ktoś pomóc. Kod w c++:
Nie wiem czy dobrze rozumiem - tekst wczytywany przez sędziego jest analogiczny do tego co w przykładzie(Imie: Roman; Nazwisko: Kowalski6; Data ur.: 1900-01-30), czyli ważne są średniki, i myślniki, czy mam to sprawdzać? Albo coś przeoczyłem w kodzie. Proszę o pomoc
Ok, teraz dobrze chociaż nie wiem czy są takie testy.
Natomiast @matfil z pewnością skasuj to system("pause");
. Nie wiem czy może zaburzyć wynik, ale z pewnością nie powinno tego być (jak Twój kurs c++ twierdzi inaczej to zmień kurs :P)
Edit…
ale z pewnością taki może być:
Imie: Z; Nazwisko: Za; Data ur.: 1900-1a-30
(zmiana myślnika na dowolny inny znak też Ci daje 3 co już raczej nie powinno się zdarzyć)
@yula
Trzeba wklejać jako kod, one (dwa myślniki) się sklejają także w wordzie więc pewnie to domyślne formatowanie.
Będę wiedzieć na przyszłość, a przynajmniej zwracać na to uwagę I tak, poprawienie tego błędu dało mi AC kodem @matfil
@yula
Teraz sprawdza czy MM i DD jest liczbą za pomocą kodu ascii, chyba to mieliście na myśli podając przykład Imie: Z; Nazwisko: Za; Data ur.: 1900-1a-30
To nazywa się na ponad 10 znaków:
PS
Nim skrytykujesz konstrukcje typu while(cin>>bzdeta>>II>>bzdeta>>NN>>bzdeta>>bzdeta>>RRRRMMDD) i inne kwiatki promowane tym zadaniem:
- na starym forum był temat o zaletach i wadach SPOJa. Na tym może go nie być więc… nie ma 1)
- są trudniejsze zadania na sprawdzanie treści cinów, np. https://pl.spoj.com/problems/HANG/2 albo https://pl.spoj.com/problems/EIE4/4
- to są zadania łatwe
- SPOJ jest dla samego rozwiązywania zadań a nie po to by sobie zadanko po zadanku tworzyć własne oprogramowanie komercyjne (czy jakiekolwiek inne)
- w realu tego rodzaju przypadki i ich obsługa to prawdziwa magia i nie ma na to doskonałego sposobu. Cytując klasyka:
Źródło znajdziesz sam
Z tego co się zdążyłem zorientować to zadania na spoju bazują głównie na wyjątkach Tzn sędzie nie sprawdza “normalnych” przypadków tylko zawsze jakieś skrajności o których normalny człowiek by nie pomyślał nawet
Trzeba brać pod uwagę wszelkie możliwe przypadki.
P.S czy Twój nick jest zaszyfrowany jakimś kodem Cezara? Bo mam trudności z jego odczytaniem nie mówiąc o zapamiętaniu
Z tego co zdążyłem zauważyć sprawdza najczęściej i to i to w celu potwierdzenia, że program działa. Spróbuj przejść jakiekolwiek zadanie obsługując tylko skrajne przypadki, a nie obsługując normalnych. W danym teście może być i milion przypadków testowych, a w nich te “normalne” i te “o których normalny człowiek by nie pomyślał”.
Zgadza się, nie tylko na spoju.
Ja już tyle razy łamałem sobie na nim język, że już znam na pamięć. Teraz to mógłbym zmienić hasło na poczcie na jego nick gdyż piszę go bez zastanowienia
//test:
@tarpauwatratar @tarpauwatratar @tarpauwatratar
//ok bez problemów.
Byle by nie dojść do jednego wielkiego try-catcha albo innych cudów typu “wykryto zgon użytkownika programu - program wyłączy się bo RODO” w ramach tych brań pod uwagę. Dowód przez nerdowski humor: http://roflcopter.pl/657.html6 .
W dużym skrócie i pomijając (nudną) historię mojego dzieciństwa - tak. Nick miał wyglądać inaczej, ale zapis “fonetyczny” był najprostszy a brzmi wg mnie ciekawie.
To chyba moja największa zasługa na tym forum - ludzie mają fajne hasło do poczty. Gorzej, jak za kilka lat ktoś uwzględni ten nick w atakach słownikowych…