Po pierwsze, jeżeli interesują Cię tylko AC na SPOJ’u, to nie czytaj dalej, to nie dla Ciebie.
Jeżeli do kodowania używasz C, Harbora lub czegokolwiek innego niż C++, to nie czytaj dalej, to nie dla Ciebie. Jeżeli nie zgadzasz się z tym co tu przeczytasz, najlepiej nie komentuj i nie zaśmiecaj. Po prostu “zrób” sobie swój własny wątek na ten temat.
A więc jak? 
Wystarczy pasja, chęć nauki i pracowitość. Wystarczy korzystać z dobrych i jak najświeższych źródeł, a takimi najlepszymi są książki a najnowszymi i najbardziej aktualnymi są nowe książki w języku angielskim.
Jeżeli korzystasz z wątpliwej jakości kursu[ów] wideo, to nie czytaj dalej, to nie dla Ciebie.
Jeżeli przeczytasz książkę Stephan Roth, Clean C++, Sustainable Software Development Patterns and Best Practices with C++ 17 będziesz wiedział/a więcej niż ja mogę tu napisać. Poniżej dwa cytaty z tej książki:
Any fool can write code that a computer can understand. Good programmers write code that humans can understand.
—Martin Fowler, 1999
Regardless of whether you prefer to write software in an object-oriented way, or in a functional style, or in an appropriate mixture of both, you should always remember the following quote:
Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live.
—John F. Woods, 1991, in a post to the comp.lang.c++ newsgroup
Sędzia na SPOJ’u to spokojny gość, ale ja nie. Ja czasami jestem takim gwałtownym psychopatą ;-), ale mimo to możesz spróbować do mnie napisać na PM po angielsku i po zapoznaniu się z: Jak zdobyć szacun na SPOJu i wpłacie symbolicznego datku 
BTW
Mimo wszystko, przecież nie wiem gdzie mieszkasz więc na razie jesteś bezpieczna/y